تبیان، دستیار زندگی
روح قرآن کریم و اخبار اسلامی این است که مردانی از خود گذشته را بر می انگیزد که روش انبیاء را به کار بسته و دین خدا را تجدید نمایند. در حقیقت این گونه افراد از مصادیق آیه شریفه هستند که می فرماید: دسته ای از مومنین که با خدا معاهده بسته بودند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سرآمدان ایثار
شهدا

روح قرآن کریم و اخبار اسلامی این است که مردانی از خود گذشته را بر می انگیزد که روش انبیاء را به کار بسته و دین خدا را تجدید نمایند.

در حقیقت این گونه افراد از مصادیق آیه شریفه هستند که می فرماید: دسته ای از مومنین که با خدا معاهده بسته بودند به وظیفه خود عمل نمودند و دسته ای از آنان مرگ گریبانشان را گرفت و دسته ای از آنان منتظر مرگ هستند و سرنوشت خود را نمی توانند تغییر دهند (1) این مردان از خود گذشته نمونه این روایت هستند.

طایفه ای از پیروان من پشت به پشت هم داده و برای دفاع از حق و حقیقت قیام می کنند و مخالفت دیگران آنان را ناراحت نمی سازد و ضرر به  آنان وارد نمی کند تا امر خدا صادر گردد.

در اینجا نمونه هایی از ایثار و از خودگذشتگی مسلمین را نقل می کنیم؛

1- علی ( ع) در لیله المبیت جان بر کف نهاده و برای سلامتی رسول خدا (ص) خود را در معرض خطر قرار داد. تا اینکه آیه شریفه ومن الناس من یشری ... درباره اش نازل شد.(2)

2- زنی از انصار، شوهر، پدر و برادرش را در جنگ احد از دست داده بود ولی هنگامی که به لشکر اسلام نزدیک شد از رسول خدا (ص) جویا شد و وقتی فهمید ایشان سالم اند گفت: باید شخصا آن حضرت را ببینم. موقعی که آن حضرت را دید عرضه داشت با سلامتی شما همه مصیبت ها برای من آسان است. (3)

3- زید بن ثابت می گوید در جنگ احد رسول خدا (ص) مرا فرستاد که سعد بن ربیع را پیدا کنم و سلام آن حضرت را به وی برسانم و از او احوالپرسی نمایم. من سعد را در میان کشتگان با هفتاد ضربت شمشیر و نیزه و تیر یافتم و نزدیک بود جان از بدنش پرواز کند.

سلام رسول خدا (ص) را به او رساندم. پاسخ سلام را داد و گفت: به رسول خدا (ص) بگو که اکنون بوی بهشت را استشمام می نمایم و پس از آن سعد متوجه من شد و فرمود: به خویشان انصاری من بگو اگر جانداری در میان شما باشد و رسول خدا ( ص) آسیبی ببیند، در پیشگاه خدا عذری نخواهید داشت.

هنوز این سخن را ادا نکرده بود که جان به جان آ فرین تسلیم نمود. (4)

4- شخصی به نام ابودجاله در جنگ احد خود را سپر جان رسول خدا نمود.

5- انس بن نضر در جنگ احد به میدان رفت ولی از او خبری نشد. مسلمانان به جستجوی او پرداختند تا این که سعد بن معاذ او را پیدا کرد. انس بن نضر متوجه سعد گردیده و گفت: به خدای کعبه سوگند بهشت را مشاهده می کنم و بوی آن را استشمام می نمایم. سعد می گوید زخم های او را شماره کردم بیش از هشتاد زخم شمشیر و نیزه و تیر بر او وارد شده بود. بار دیگر به جستجوی او پرداختم اما او را نیافتم. خواهر انس برادر خود را از انگشتان بریده اش شناخت و فهمید که برادرش کشته شده است.

6- عمیر انصاری گفت: رسول خدا (ص) در جنگ بدر فرمود: بپاخیزید و به سوی بهشت بشتابید. بهشتی که وسعت آن به اندازه آسمان و زمین است.

عمیر بن حمام انصاری عرضه داشت به وسعت آسمان و زمین؟ رسول خدا (ص) فرمود: آری به وسعت آسمان و زمین.

عمیر گفت: به به ! رسول خدا (ص) فرمود: چه سبب شد که اظهار شادی کردی؟ عمیر گفت: شاید من هم داخل آن شوم. رسول خدا (ص)  فرمود: شما از اهل آن خواهید بود.

عمیر با شنیدن این جمله چند دانه خرما برداشت و مشغول خوردن شد. سپس گفت: اگر من زنده بمانم تا این خرما تمام شود زیاد عمر کرده ام.

هنوز این جمله عمیر تمام نشده بود که خرماها را ریخت و مشغول پیکار شد تا اینکه جان به جان آفرین تسلیم کرد. (5)

7- عمر و بن جموح دارای چهار پسر بود و با پای لنگ همراه پسران خود عازم میدان جنگ احد گردید. فرزندانش به وی گفتند: چون شما لنگ هستی خدا برای شما جهاد را واجب نکرده است.

عمرو پیش رسول خدا (ص) آمده و از دست جوانان خود شکایت کرد. که نمی گذارند من در جنگ شرکت کنم. به خدا سوگند آرزوی من این است که کشته شوم و با همین پای لنگ خود در بهشت قدم بزنم. رسول خدا (ص) فرمود: جهاد بر شما واجب نیست. سپس رو به فرزندان عمرو نمود و فرمود: بگذارید این پیرمرد پا شکسته در جهاد شرکت کند. شاید خداوند شهادت را روزی او فرماید. عمرو به اتفاق رسول خدا (ص) از مدینه خارج شد و در جنگ احد شهید شد. (6)

ایمان و اعتقاد به خداوند لازمه اش ایثار است. انسان با خلوص نیت و عقیده پاک می تواند وارد میدان عمل شود و با ایثار و کمک خدا می تواند تکیه گاهی برای محرومان و بینوایان باشد و همواره برای رفع نیاز نیازمندان جامعه کوشش و جدیت کند.

امام صادق (ع) حقوق و وظایف یک فرد مسلمان را این گونه بیان می فرماید: حق مسلمان بر مسلمان دیگر این است که او سیر نباشد و برادرش گرسنه، او سیراب نباشد و برادرش تشنه، او پوشیده نباشد و برادرش برهنه، پس چه بزرگ است حق مسلمان بر مسلمان دیگر.

شهدا و امام حسین(ع)

و  بعد 1400 سال دین مبین اسلام ، فرزندانی را پرورید که در مقابل ظلم و ستم تاب نیاورده و ایثار و سلحشوری خود را به ظهور کشاندند و ما در احوالات هر کدام از این فرزندان ایمان ، به وفور این مسئله را می بینیم آنجا که در ایثارعده ای برعده  دیگر پیشی می گرفتند و "السابقون السابقون "می شدند. ایثار در همه زمان ها مورد ستایش واقع شده تا جایی که حضرت موسی(ع)عرض كرد: بار پروردگارا! درجات محمد صلى اللّه علیه و آله وامت او را به مـن بنماى , فرمود: اى موسى ! توتاب تحمل آن را ندارى , اما یكى از منزلتهاى ارجمند و والاى او را كه بدان سبب وى را بر تو و همه آفریدگانم برترى دادم , نشانت مى دهم آن گاه ملكوت آسمان را بـر مـوسـى آشـكـار سـاخـت , پـس , مـوسـى مـنـزلتى را دید كه از پرتوهاى آن و نزدیكیش به خـداى عـزوجـل نزدیك بود قالب تهى كند عرض كرد: پروردگارا! به چه سبب او را بدین كرامت ومـنـزلـت رساندى ؟

فرمود: به سبب خویى كه از میان آفریدگانم او را بدان ویژه گردانیدم و آن خوى ایثار است اى موسى ! هیچ یك از بندگانم كه زمانى از عمر خود رابه ایثار گذرانده باشد, بر من وارد نشود مگر آن كه از حسابرسى او شرم كنم و در هر جاى از بهشتم كه خواهد , جایش دهم .و امیرالمومنین ایثار را چنین تعریف می فرمایند :

ـ ایثار, برترین صفات عالى انسانى است .

ـ ایثار , خوى نیكوكاران است .

ـ ایثار , بالاترین نیكوكارى است .

ـ ایثار , نكوترین نیكوكارى وبالاترین مرتبه ایمان است .

ـ ایثار , اوج نیكوكارى است .

ـ ایثار , ارجمندترین نیكوكارى است .

ـ ایثار , برترین بخشندگى است .

ـ ایثار , بالاترین مرتبه بخشندگى و برترین خوى است .

ـ ایثار , خصلت نیكوكاران و خوى نیكان است .

ـ ایثار , برترین عبادت و بزرگترین سرورى است .

ـ ایثار , زیور پارسایى است .

ـ ایثار , فضیلت است واحتكار رذیلت وفرومایگى .

ـ برترین بخشندگى , ایثار است .

ـ براى بزرگوارى , ایثار بس است .

ـ با دیگر مردمان به انصاف رفتار كن و با مؤمنان به ایثار.

ـ بهترین گزینش , آراسته شدن به زیور ایثار است .

ـ واداشتن جانها به ایثار , از خوى نیكوكاران است .

مكارم اخلاق به كمال نرسدمگر با پاكدامنى وایثار.

ـ اوج مكارم اخلاق , ایثار است .

ـ هنگام ایثار است كه گوهر بزرگواران آشكار مى شود.

ـ با ایثار است كه نام بخشندگى سزامند (آدمى ) مى شود.

ـ با ایثار, آزادگان به بندگى كشیده مى شوند.

ـ با ایثار و از خود گذشتگى دیگران را بنده خویش مى سازى .

-هر كه ایثار كند , برازنده نام فضیلت است .

ـ هر كه ایثار كند, در مردانگى وراد منشى چیزى فرو نگذاشته است .

ـ ایثارگران از مردان ((اعراف ))اند (7)


منابع :

1- سوره احزاب آیه24

2- مجمع البیان ج2  ص315

3- ابی اسحاق و سنن بیهقی

4- زاد المعاد ج2  ص134

5- نقل از صحیح بخاری

6- زاد المعادج3 ص135  سفینه البحار ج2  ص259

روزنامه رسالت

7- کتاب میزان الحکمة

"  روز رزمندگان و سلحشوری بر تمام ایثارگران مبارک "

تهیه و تنظیم برای تبیان زینب سیفی