تبیان، دستیار زندگی
تابلو سه تکه فرانسیس بیکن، نقاش سرشناس ایرلندی با رقم 142میلیون و 400 هزار دلار و پشت سر گذاشتن رکورد تابلوی ˝جیغ˝ اثر ادوارد مونش، توانست رکورد تازه‌ای را در تاریخ حراج آثار هنری به جای گذاشت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیکن مونش را شکست داد


تابلو سه تکه فرانسیس بیکن، نقاش سرشناس ایرلندی با رقم 142میلیون و 400 هزار دلار و پشت سر گذاشتن رکورد تابلوی ‌جیغ‌ اثر ادوارد مونش، توانست رکورد تازه‌ای را در تاریخ حراج آثار هنری به جای گذاشت.

تابلوفرانسیس بیکن

این تابلو سه‌ قطعه‌ای از فرانسیس بیکن در حالی موفق شد رکوردی تازه در عرصه حراج آثار هنری به جای گذارد که خانه حراجی کریستی در نیویورک امید داشت که از فروش این اثر 90 میلیون دلار حاصل شود.

بنابر این گزارش، این خود رکوردی تازه در فروش آثار بیکن محسوب می‌شد. حاصل حراج اما در نهایت از سطح انتظارات به مراتب بالاتر بوده و اثر مزبور به مبلغ 142 میلیون دلار و 400 هزار دلار به فروش رفته است.

این اثر که سه تابلو را در برمی‌گیرد "سه اتود از لوسین فروید" نام دارد. لوسین فروید که خود یکی از نقاشان مطرح بریتانیایی محسوب می‌شود، از نوه‌های زیگموند فروید، روانکاور مشهور بوده است.

رکورد حراج آثار هنری تا پیش از این در اختیار تابلوی "جیغ"، اثر معروف ادوارد مونش، نقاش نروژی بود که حدود یکسال ونیم پیش به مبلغ 120 میلیون دلار فروخته شده بود.

بی شک شاخص ترین نقاشی شکل گرای انگلیسی و به واقع یکی از نامدارترین هنرمندان معاصر اروپایی، فرانسیس بیکن  است. بیکن انگلیسی در کنار بالتوس  فرانسوی (متولد 1908) سرآمد نقاشان معاصری هستند که توانستند ادراک و ذهنیت نوگرای اروپایی را با زبانی تصویری- یا فیگورایتو- در آثارشان بیان کنند. این دو نقاش با شخصیتی عجیب و حدیث نفس اندوهگین خود، در کار هنری شباهت هایی داشتند.  اهمیت کار بیکن در سازشی بود که او بین نقاشی شکل نگار سنتی و نقاشی مدرن برقرار کرد و آن را به درجات مختلف در آثارش متجلی ساخت. در قیاس با بسیاری از هنرمندان و براساس استاندارد نقد مدرن، بیکن را باید چهره ای به شوق سنتی قلمداد کرد. او همواره با مواد قدیمی کار کرده (رنگ روغن بر روی بوم) و همیشه چارچوب های سنتی را در کارش رعایت می نمود. اما از سوی دیگر از روش های مرسوم و کهنه نیز به طور جدی فاصله می‌گرفت

فرانسیس بیکن. به سبب شیوه مستقل و شخصی اش در تجسم وضعیت فاجعه آمیز انسان مدرن، یکی از شاخص ترین اکسپرسیونیست  های معاصر به شمار می آید

واقعیت نشان داده شده در آثار بیکن عمدتاً عبارت است از وحشت، انزوا و اضطراب، دیدار از نمایشگاه مجموعه آثار بیکن به احتمال زیاد تجربه ای ناراحت کننده است.

هنر مستحکم، ثابت قدم و در عین حال لطیف بیکن بی شک یکی از تجربیات مهم میانه قرن بیستم است. آثار او هم تماشاگران و هم همتایان هنرمند وی را تحت تأثیر قرار داده است. اما باید اعتراف کرد که از پی آمد همه این تأثیرات چیزی به اسم «مکتب بیکن» هرگز، هیچ کجا-  حتی در انگلستان- ظهور نکرد! طرز تلقی و نگرش که او در آثارش مطرح ساخت، در تحلیل نهایی تعلق او به هر جنبش هنری را منتفی می سازد.

او در طول زندگی هنری اش تحولاتی را در شیوه کارش تجربه کرد همانند "تابلوهای پیشوایان نجواگر" و "مردان تاجر" که برای بیکن شهرتی جهانی به همراه داشتند.

این آثار از لحاظ تجربه هنری راه را برای تصاویر سخت تر، بی پرواتر و از جهانی آزار دهنده تر در کارهای بعدی او باز کردند. تصاویر تخریب شده ای از آدم های از ترس به خود پیچیده در اتاقی روش (تصویر¬شماره1،¬صفحه¬ی22) و در لوای درخشندگی حیرت انگیزی که هم می تواند بیانگر کیفیت مجلل و لوکس زندگی اشرافی باشد و هم ممکن است اتاق گاز محکومان قلمداد شود. این تصاویر صرفاً حاکی از انزوای انسان معاصر نبوده، بلکه بدبختی و نکبت او را نیز برملا می سازد و گویی برهنگی شخصیت های آثار بیکن آخرین گواه بر این ادعاست.

هنر مستحکم، ثابت قدم و در عین حال لطیف بیکن بی شک یکی از تجربیات مهم میانه قرن بیستم است. آثار او هم تماشاگران و هم همتایان هنرمند وی را تحت تأثیر قرار داده است. اما باید اعتراف کرد که از پی آمد همه این تأثیرات چیزی به اسم «مکتب بیکن» هرگز، هیچ کجا-  حتی در انگلستان- ظهور نکرد! طرز تلقی و نگرش که او در آثارش مطرح ساخت، در تحلیل نهایی تعلق او به هر جنبش هنری را منتفی می سازد.

فرانسیس بیکن در سال 1909 در ایرلند به دنیا آمد و در سال 1992 در اسپانیا از دنیا رفت. او یکی از مهم‌ترین نقاشان قرن بیستم میلادی محسوب می‌شود. انسان و بدن او از جمله موضوعات محوری است که بیکن در آثارش بیش از همه به آن پرداخته است.

به نوشته دویچه‌وله، بیکن در آخرین مصاحبه‌ای که پیش از مرگش انجام داد، از جمله گفته بود: "من در زندگی‌ام جنگ‌های بسیار زیادی را تجربه کردم". رد پای سایه جنگ و تاثیر آن بر سرنوشت انسان‌ها در آثار این نقاش ایرلندی به خوبی مشهود است.

درخور توجه آن که فریاد یکی حالت‌هایی است که مورد توجه این نقاش قرار داشته و یک‌چهارم چهره‌هایی که در آثار وی دیده‌ می‌شوند، دهانی باز دارند و یا در حال فریاد کشیدن هستند. بیکن در طول زندگی خود حدود 130 اثر هنری به جای گذاشت.

فراوری: سمیه رمضان ماهی

بخش هنری تبیان


منابع:

زندگی‌نامه و بررسی آثار فرانسیس بیکن/ هنرآنلاین