• Nombre de visites :
  • 2661
  • 2/12/2008
  • Date :

Çocuklarda kekemelik

çocuk


      Araştırmalar, kekeme çocukların aileleri tarafından daha az beğenilip takdir edildiğini, konuşmalarının sık sık kesildiğini gösteriyor. Ebeveynler, çocuğun kekelemesine değil akıcı konuşmasına odaklanmalı ve cesaret vermeli.

 

     Çocuklarda oldukça sık rastlanan kekemeliğin  kalıcı olmasında çocuğun anne babasının ya da çevresindeki diğer kişilerin tutumları etkili olmaktadır. Çocukların konuşmasında bir bozulma olması durumunda aileler kaygılanıyor ve bunu düzeltmek için yanlış müdahalelerde bulunuyor. Aslında konuşmaya başlayan çocuklarda sıkça rastlanan bu durum genellikle kendiliğinden düzeliyor , sorunun kalıcı olmasında ise anne-babaların tutumları son derece etkili oluyor.

 

     Çocuklarda 3-5 yaşlar arasında beyin gelişimi çok hızlıdır. Buna karşın, düşüncelerin aktarılması için gerekli olan dil ve dudak aynı hızda gelişmez. Bu da, çocuğun bazı sözcükleri bozuk çıkarmasına ya da çıkaramamasına neden olur. Bu durum zaman geçtikçe kendiliğinden düzelebilir.

 

     Anne-babaların bu dönemdeki tutumları ise çok önemlidir .Anne-babalar, çocukların çıkartacağı sözcükleri takip ederek, onları düzeltme yoluna gitmemeli.Aksi  takdirde bu durumda  çocuk takılmayacağı sözcükleri seçeceği için toplum içinde ya da heyecanlandığında takılmaları artacaktır. Bazen de çocuklar, takılmamak için konuşmamayı tercih edebilir. Anne-babalar, çocuğun konuşmasına müdahale etmek yerine, onu serbest bırakmalı. Zamanla daha doğru telaffuzlarla, durum kendiliğinden düzelecektir.

 

      Çocuklarda ilerleyen yaşlarda da konuşma bozukluğunun devam etmesi durumunda, doktora başvurulmalı ve tedavi sürecine geçilmeli.

 

     2-6 yaş arasındaki geçici kekemelik döneminde çocuğun hemen kekeme olarak etiketlenmemesi gerekiyor. Bu aşamada çocuğun her dediği düzeltilir, baskı yapılır, konuşmasıyla da alay edilirse kekemelik kalıcı hale gelebiliyor. Kekemeliğe meyilli çocuklar otorite figürlerle (baba, öğretmen) ya da kendi konuşmasını dinlemekten bıktığını belli eden dinleyici ile konuşurken daha fazla güçlük çekiyor.

 


Çocuklarımız

Sevgi ve Tedavi

Çocuk Eğitimindeki Yanlışlar

Çocuk Deyip Geçmeyin

Öğrenme güçlüğü

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)