تبیان، دستیار زندگی
ازدواج موقت به چه شکلی در چه شرایطی و با چه هدفی قابل انجام است؟در ازدواج موقت چندین ملاحظه باید صورت بگیرد....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ازدواج موقت با محدودیت به ازدواج دائم تبدیل شود

دکتر علی عسکری

ازدواج موقت اگرچه در اسلام به آن اشاره شده اما اظهارنظرهای غیر کارشناسی در این زمینه و عدم هدایت صحیح آن می‌تواند ضمن ایجاد تبعات سوء، منجر به از هم پاشیدگی کانون خانواده و حتی عدم تمایل به تشکیل خانواده در بین جوانان گردد.

به گزارش جهان، صاحب نظران معتقدند گاهی شرایطی بوجود می‌آید که ضمن در نظر گرفتن عرف و شرع در جامعه می‌توان بر ازدواج موقت تأمل نمود البته ازدواج موقت فقط می‌تواند نقش یک مُسَکِن را بازی کند و تبعات آن را نیز باید در نظر گرفت و برای آن برنامه ریزی کرد.

در ازدواج موقت چندین ملاحظه باید صورت بگیرد. از جمله مهمترین این ملاحظات حفظ حرمت و کرامت زن می باشد که در اسلام به آن بسیار تأکید شده است و اگر کرامت زن زیر سئوال رود زن تبدیل به یک ابزار خواهد شد.

در همین زمینه دکتر علی عسگری از صاحب نظران عرصه فرهنگ، ضمن انتقاد به برخی اظهار نظرهای مطرح شده در این زمینه به خبرنگار جهان گفت: در فلسفه علم، یک نظریه باید ساده شود تا بتوان آن را به مصادیق بیشتری تعمیم داد اما در مباحث فرهنگی و اجتماعی موضوع به شکل دیگری است یعنی برخی افراد مسائل اجتماعی را ساده می‌پندارند و یا سعی در ساده سازی آن را دارند در حالی که موضوعات فرهنگی و اجتماعی بسیار پیچیده و دارای موئلفه های فراوانی است و برای تحلیل یک موضوع باید کلیه جوانب امر را در نظر گرفت.

وی‌ عنوان داشت در همة جوامع مسائل فرهنگی و اجتماعی متأثر از دین، سیاست، امنیت و .... است و ساده سازی در این زمینه کار اشتباهی است. باید مباحث تجزیه شود و راه حل دقیقی برای آن پیدا کرد.

عسگری افزود: حوزه ازدواج متأسفانه گاهی با همین ساده‌انگاری مواجه می‌شود و برای اینکه این ساده انگاری اتفاق نیفتد می‌توان به فلسفه احکام مراجعه کرد.

وی عنوان داشت: آنچه از روایات اسلامی در این زمینه برداشت می شود این است که فلسفه ازدواج تشکیل خانواده است و ارضا شهوت یک موضوع جانبی است که نباید این موضوع با فلسفه اصلی ازدواج خلط شود. در مقوله ازدواج اصل تربیت نسل، آرامش روانی، کمال و..... است ولی ارضاء شهوت یک مسئله جنبی است هرچند به این مقوله هم پرداخته شده است.

دکتر عسگری گفت: در سیستم حاکم در غرب حداکثر تحریک و حداکثر ارضاء در جامعه وجود دارد اما در کشور ما حداکثر تحریک و حداقل ارضاء شکل گرفته است. برای حل این مسئله باید به یک سیستم تبدیل شویم و فهم سیستم اسلامی مهم است و اینکه ازدواج موقت به چه شکلی در چه شرایطی و با چه هدفی قابل انجام است؟ یعنی طبق آموخته های دینی ما نمی توان در مقابل مظاهر بدحجابی که موجب تحریک پذیری و مسموم کردن فضای جامعه می شود بی تفاوت بود و صرفاً راهکار ارضاء شهوت را تجویز نمود.

ازدواج موقت با این شرایط  راهی مناسب برای تصمیم‌گیری عقلانی و منطقی خانواده ها و زوجین بوده و آسیبها و خطرات آن را بسیار کمتر از توصیه ازدواج موقت برای دبیرستانی ها و با روابط آزاد است.

عسگری با بیان خاطره ای از یکی از خبرنگاران خارجی و توصیف وی از حجاب زنان ایرانی که معتقد بود علی رغم حجاب ظاهری برخی زنان ایرانی، این نحوه پوشش بسیار تحریک آمیز تر از پوشش زنان بی حجاب کشور خود است، افزود: متاسفانه برخی افراد با پوشش تحریک آمیزشان سعی در عرضه کردن خود را دارند که این موضوع در کشورهای غربی کمتر دیده می شود.

ازدواج دانشجویی

وی در بخش دیگری از این گفتگو افزود: در ازدواج موقت چندین ملاحظه باید صورت بگیرد. از جمله مهمترین این ملاحظات حفظ حرمت و کرامت زن می باشد که در اسلام به آن بسیار تأکید شده است و اگر کرامت زن زیر سئوال رود زن تبدیل به یک ابزار خواهد شد.

عسگری با بیان اینکه مطرح شدن برخی مطالب در این زمینه بدون در نظر گرفتن همه جوانب ممکن است اصل ازدواج و تشکیل خانواده را با مشکل مواجه نماید، اظهار داشت: اسلام حد ازدواج موقت را تعیین کرده است. برای مجردها تا جایی که به تشکیل خانواده ضربه نزند و برای متأهلین تا جایی که منجر به شهوترانی و تنوع طلبی نشود.

اما دکتر علی عسگری بهترین راه حل این مشکل را به ویژه در میان جوانان، توصیه به ازدواج موقتی دانست که منجر به ازدواج دائم شود.

 وی در تشریح این پیشنهاد افزود: یک دختر و پسر می‌توانند تحت نظارت خانواده در یک زمان معین و محدود و با روابط محدود و تعریف شده، عقد موقت داشته باشند تا ضمن آشنایی با یکدیگر زمینه برای عقد دائم آنها فراهم گردد.

وی ازدواج موقت با این شرایط را راهی مناسب برای تصمیم‌گیری عقلانی و منطقی خانواده ها و زوجین دانست و آسیبها و خطرات آن را بسیار کمتر از توصیه ازدواج موقت برای دبیرستانی ها و با روابط آزاد دانست.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.