تبیان، دستیار زندگی
گروه جامعه و سیاست سایت تبیان به اطلاع تمام دوستداران می رساند این خبر از اساس کذب بوده و قویا تکذیب می شود!!!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

این خبر قویا تکذیب می شود!

تاملی بر  تکذیبیه ها در ایران

1- به اخبار زیر که تنها نمونه ای از سیل اخبار تکذیبی "چند روز" اخیر است دقت کنید:

تکذیب می شود

مدیر شبکه سه صدا و سیما شایعات مبنی بر تعطیلی برنامه 90 را تکذیب کرد.

"قربان بهزادیان نژاد" رئیس ستاد انتخاباتی "میرحسین موسوی" این مطلب که گویا این ستاد با سفارتخانه های خارجی ارتباط داشته است را تکذیب کرد.

معاونت ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهور  هرگونه مجادله، بحث، اعتراض و یا مناقشه ای در جلسه رسمی هیات دولت در روز چهارشنبه مورخ 88.4.31 را تکذیب کرد.

نماینده آکادمی بین المللی علوم نیویورک عضویت وزیر علوم در این آکادمی را تکذیب کرد و به وزیر علوم هشدار داد در صورت عدم تکذیب ادعای عضویت خود در آکادمی علوم نیویورک و انجمن ریاضی ژاپن از وی در مراجع قضایی شکایت خواهد کرد.

علی اکبر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی رییس‌جمهور، صدور نامه ای از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر برکناری مشایی را تکذیب کرد.

ابوالفضل فاتح یکی از فعالان ستاد میرحسین موسوی اخبار برخی رسانه ها تحت عنوان «ماموریت سیاسی فاتح در انگلستان» را در جزء و کل و سر تا پا کذب و بهتان دانست و تکذیب کرد.

موسسه تنظیم و نشر آثار امام در جوابیه‌ای، سفر سید حسن خمینی به پاریس را تکذیب کرد.

فدراسسیون جودو خبر اعزام سه جودوکار بالای 21 سال به جای و به اسم سه جودوکار کمتر از 21 سال به مسابقات ارمنستان و کشته شدن این سه به جای آن سه در حادثه هوایی توپولف را تکذیب کرد.

مدیرمسئول روزنامه کیهان که در مقاله ای در روز شنبه رحیم مشایی را از بخشی از یک "پدیده بیرونی" و مرتبط با انقلاب مخملی در ایران خوانده بود، در مقاله روز یکشنبه و  بعد از سخنان رهبر انقلاب گفت که زیاده‌روی کرده است (و تلویحا مقاله روز قبل خود را تکذیب کرد.)

یكی از مسئولین روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت  خبر مربوط به سفر آیت‌الله هاشمی رفسنجانی را تکذیب کرد.

معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهور فقط خبر برکناری غلامحسین محسنی اژه ای وزیراطلاعات را تایید و اخبار منتشره در برخی سایت ها مبنی بر عزل سایر وزرا را تکذیب کرد.

زلاتكو كرانیكار سرمربی جدید تیم فوتبال پرسپولیس اخبار مبنی بر دائم الخمر بودن و این که از اتوبوس جا مانده و به همین دلیل اخراج شده است را تکذیب کرد.

علاءالدین بروجردی رئیس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس آنچه را كه تحت عنوان پخش اعترافات بازداشت‌شدگان اخیر به درخواست كمیته منتخب كمیسیون امنیت ملی مجلس و موافقت وزیر اطلاعات با این مساله در برخی رسانه‌ها منتشر شد، قویا تكذیب كرد.

بیوت تعدادی از مراجع معظم تقلید خبر هجرت آنها به نجف اشرف که در برخی رسانه ها منتشر شده بود را تکـــــذیب نمودند.

 این تکذیبیه ها از دو حال خارج نیست: یا رسانه ها دروغ گفته اند و یا مسئولین دروغ می گویند که رسانه ها دروغ گفته اند!

2-

این تکذیبیه ها از دو حال خارج نیست: یا رسانه ها دروغ گفته اند و یا مسئولین دروغ می گویند که رسانه ها دروغ گفته اند! اولین درس اخلاقی مادران ایرانی به کودکانشان این است که دروغ چیز بدی است. و ظاهرا همین کودکان اولین چیزی را که در سنین بزگسالی و به هنگام ورود به عرصه رسانه یا سیاست از یاد می برند همین نکته ساده اما بسیار مهم است که دروغ چیز بدی است. ذکر دو حدیث شاید راهگشا باشد:

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: از دروغ برکنار باشید که با ایمان فاصله دارد. راستگو در راه نجات و بزرگواری است، اما دروغگو بر لب پرتگاه هلاکت و خواری است.

از حضرت امام حسن عسکری علیه السلام مروی است که: «جمیع اعمال خبیثه در خانه ای است و کلید آن خانه دروغ است».

تکذیب خبر چهارمین و آخرین راهکار مواجهه با خبری است که مورد پسند ما نیست.

3- چه باید کرد؟

رسانه ها

1- به نظر می رسد که واقعا برخی رسانه ها تعمد در دروغ گفتن و شایعه سازی دارند. برخورد قاطع مسئولان امر با این رسانه ها امری ضروری است اما مشکل اینجاست که اکثر این رسانه های دروغ پرداز خارج نشین هستند و امکان برخورد با آنها نیست!

2- گاهی اوقات رسانه ها برخی شایعه ها و اخبار درگوشی را به صورت خبر قطعی منتشر می کنند. بهتر است رسانه ها تا از خبری مطمئن نشده اند به درج آن اقدام نکنند، یا اینکه در متن خبر حتما به غیر موثق بودن و یا تایید نشده بودن خبر اشاره شود.

3- گاهی اوقات نیز رسانه حدس و گمانها و تحلیلهای خود را به جای خبر ارائه می دهند. رعایت انصاف در تحلیل و اشاره به اینکه این مطلب تحلیل است و نه خبر ضروری به نظر می رسد.

مدیران و سیاستمداران

1- گاهی اوقات مسئولین که خبر حادثه ای به آنها نرسیده است با اطمینان از تکذیب خبر، خبر می دهند. آیا بهتر نیست با عبارت ساده "اطلاعی ندارم" رسانه ها را بیهوده متهم نکنند؟

2- گاهی اوقات مسئولین قصد انجام کاری داشته اند اما بعدا از انجام آن منصرف شده اند، اما وقتی که با انتشار خبر آن اقدام روبرو می شوند به تکذیب آن مبادرت می کنند. آیا بهتر نیست با عبارت ساده "منتفی شد" رسانه ها را به دروغ پردازی متهم نکنند؟

3- گاهی اوقات مسئولین که انتظار پخش خبری را نداشته اند و با پخش ناگهانی آن روبرو شده اند به تکذیب خبر مبادرت می کنند. آیا بهتر نیست به جای تکذیب خبر به "توضیح خبر" بپردازند؟

4- گاهی اوقات نیز مسئولین با انتشار خبری مغرضانه و دروغ مواجه می شوند که در این مواقع باید با قاطعیت و به سرعت به "تکذیب خبر"  مبادرت کنند. در واقع تکذیب خبر چهارمین و آخرین راهکار مواجهه با خبری است که مورد پسند ما نیست. نکته مهم آن است که اگر مسئولین در سه مورد قبل به تکذیب اخبار مبادرت کرده باشند، تکذیب واقعی آنها از سوی مردم و رسانه ها جدی گرفته نمی شود. چیزی شبیه به ماجرای چوپان دروغ گو رخ خواهد داد.

4- تکذیبیه

پیشاپیش به اطلاع می رساند که عده ای از بدخواهان سایت تبیان در خبری مدعی شده اند، گروه جامعه و سیاست این سایت به انتشار مطلبی انتقادی در مورد تکذیبیه های اخیر منتشر شده در رسانه ها پرداخته است. به اطلاع تمام دوستداران می رساند این خبر از اساس کذب بوده و قویا تکذیب می شود!!!

گروه جامعه و سیاست- سایت تبیان

حمید نساج