تبیان، دستیار زندگی
مقصر سقوط دیروز با بیش از 30 کشته در تهران چه کسی بود؟ آیا مقصر در راز میان جعبه سیاه است؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

معمای سقوط هواپیمای دیروز+ فیلم

مقصر سقوط دیروز با بیش از 30 کشته در تهران چه کسی بود؟  آیا مقصر در راز میان جعبه سیاه است؟

امیر رضوانی - بخش اجتماعی تبیان
سقوط هواپیما تهران

دیروز هواپیمای مسافربری ایران 140 در اجاره شرکت هواپیمایی سپاهان در تهران سقوط کرد. طبق اخبار منتشر شده این هواپیما بیش از 40مسافر داشته که 42 نفر بزرگسال و 8 کودک در آن بوده اند. گفته می شود از کل سرنشینان این هواپیما 7نفر زنده مانده اند. خوشبختانه هواپیما توانسته بود از بافت مسکونی عبور کند اما از مسیر خود منحرف می‌شود به دیوار حائل شهرک آزادی برخورد و سقوط می کند.

صادقی ،رئیس مدیریت بحران شهر تهران در رابطه با آخرین جزئیات حادثه هواپیمایی اعلام کرد که این هواپیما متعلق به صنایع هوایی ایران بوده و برای انجام کار تجاری به مقصد طبس پرواز کرده است روابط عمومی سپاه پاسداران نیز تعلق این هواپیما را به خود تکذیب کرد.

نقص فنی از عوامل سقوط برای هواپیماهای از رده خارج شده می باشد هواپیما و سقوط هایی که بسیاری از انها طعمه تحریمند از نرسیدن ناوگان جدید تا موضوع قطعات یدکی و... اما آیا تحریم می تواند علت مناسبی برای این موضوع باشد؟

متاسفانه سقوط یک هواپیما در ایران آنقدر که تاسف بار است اما غیر عادی نیست فقط در 10 سال اخیر حدود 50 مورد سقوط داشته ایم که جان بسیاری ایرانی در آن گرفته شده است در همین سه سال گذشته می توان به این موارد اشاره داشت در امسال در اردیبهشت ماه پرواز شماره 8053 متعلق به شرکت هواپیمایی آسمان که از مشهد عازم فرودگاه بین المللی زاهدان بود به دلیل عدم باز شدن چرخ سمت چپ عقب درخواست فرود اضطراری کرد و به ناچار با وجود یک چرخ بسته به حالت اضطرار در باند فرودگاه بین المللی زاهدان فرود آمد و با وجود اینکه این هواپیما از باند پرواز خارج و لاستیک آن دچار ترکیدگی شد اما همه 113 مسافر این پرواز جان سالم به در بردند. در این حادثه تنها 9 تن آسیب دیدند.

  • سقوط هواپیما سانحه هوایی در فرودگاه مهرآباد (1)
  • در سال 92 نیز در اردیبهشت ماه، مهر، اسفند حداقل سه سقوط در سایت ویکی پدیا گزارش شده است. در سال 91 نیز سقوط یک بالگرد راداشته است و در سال 90 نیز حدود 4 سقوط گزارش شده است برخی از این سقوطها در سالیان اخیر توانسته اند با مهارت خلبانان از خطر جان سالم به در ببرند اما باز این مسئله صورت مسئله  را پاک نخواهد کرد.

    سقوط ها در ایران حاشیه های پررنگ دارد از پروازهایی مانند هواپیمای خبرنگاران تا ماجرای اخیر همین هواپیما!

    حاشیه سقوط اخیر

    اولین حاشیه  بعد از این سقوط با نطق نماینده کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در صحن علنی شکل گرفت که با اشاره به سقوط هواپیمای مسافربری در حوالی تهران، گفت که نباید به این هواپیما اجازه پرواز داده می‌شد.

    مهرداد لاهوتی دیروز در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی ضمن ابراز تاسف از سقوط هواپیمای ایران 140 و تسلیت کشته شدن تعدادی از هموطنان‌مان در این حادثه، گفت: اولین فروند این هواپیما در اصفهان در پرواز آزمایشی سقوط کرده بود، همچنین اعضای کمیسیون عمران که دو بار از مراحل ساخت هواپیما بازدید کرده بودند نگرانی خود را در این رابطه اعلام کرده بودند.

    وی اضافه کرد: نباید به این هواپیما اجازه پرواز داده می‌شد که امروز شاهد این حادثه تلخ باشیم.

    این عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی یادآور شد: برای سازمان هواپیمایی متاسف هستم زیرا این حادثه پیش‌بینی می‌شد.

    سیستم هواپیمایی ما پر از چنین اشتباهاتی که گویا قرار نیست درس عبرتی برای مسئولین شود. پروازهایی که با یک نقص فنی و برطرف کردن ان دوباره دچار سانحه شده این قصه انقدر تکراری است که شاید کسی برای آن دنبال سند و مدرک نمی گردد.

    نقص فنی از عوامل سقوط برای هواپیماهای از رده خارج شده می باشد هواپیما و سقوط هایی که بسیاری از انها طعمه تحریمند از نرسیدن ناوگان جدید تا موضوع قطعات یدکی و... اما آیا تحریم می تواند علت مناسبی برای این موضوع باشد؟

    سقوط ها در ایران حاشیه های پررنگ دارد از پروازهایی مانند هواپیمای خبرنگاران تا ماجرای اخیر همین هواپیما!

    کشور ایران که در بحث صنعت و فناوری روند رو به جلو در برخی از موارد خیره کننده ای دارد و بارها نشان داده است که می تواند در موضوعات مختلف روی پای خود بایستد چرا تا الان و با وجود مشکلات فراوان و پیاپی مسولین مربوطه برای این مورد اقدام درخور و  با بازدهی مطلوبی انجام نداده اند صنعت هواپیمایی ما که در روند تحریم ها و در موضوع حمل و نقل داخلی از موضوعات دارای اهمیت می باشد چرا با بی توجهی و نقصان روبرو می باشد؟ آیا مشکل ما ضعف دانشی و پتانسیل درونی است یا کم کاری مسئولین ؟گویا مسئولین قصد تحول خاصی در این سیستم ندارند این را فقط ماجرای سقوط و نقص فنی ها نمی گوید بلکه موضوعات عادی تر چون تناسب قیمت سفرهای هوایی و کیفیت خدمات و پروازها ، بحث تاخیر ها و.... هنوز برای ما در اینباره مسئله هستند تنها موضوعی که در سیستم هواپیمایی ما گویا اهمیت خاصی ندارند مهمترین مسئله پروازها است که همه این سیستم در خدمت آن می باشد و آن مسافران هستند در این موضوع صنعت گردشگری ما هم آسیب می بیند.

    همانطور که عضو کمیسیون عمران گفته است سقوط این هواپیما موضوعی قابل پیش بینی بوده، تاخیر ها موضوعی قابل پیش بینی ، عدم رضایت مسافران از پروازها نیز همینطور و نابسامان بودن سیستم هواپیمایی و از همه مهمتر رده ضعیف این صنعت در اقتصاد مقاومتی اما کی قرار است این قابل پیش بینی بودن ها مسئولین را بیدار کند و منجر به اقدام جدی شود شاید یک حادثه دیگر!

  • سقوط هواپیماسانحه هوایی در فرودگاه مهرآباد (2)