تبیان، دستیار زندگی
انتشار تصاویر مبتذل ایرانی ها در دیدار ایران و نیجریه سر و صدای زیادی به پا کرده است. تصاویری که شاید رسانه های برزیلی هم آنها را پخش نکنند
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تصاویر مبتذل غیر قابل پخش ایرانی ها


انتشار تصاویر مبتذل ایرانی ها در دیدار ایران و نیجریه سر و صدای زیادی به پا کرده است. تصاویری که شاید رسانه های برزیلی هم آنها را پخش نکنند


ایرانی ها در جام جهانی

مسابقات فوتبال جام جهانی برزیل با انجام دیدار دو تیم ایران و نیجریه اوج حساسیت را برای مردم ایران به ارمغان آورد.

با پایان این دیدار و تساوی دو تیم شاهد اظهار نظرهای متفاوتی بودیم. عده ای این را یک موفقیت می دانند و گروهی دیگر معتقدند که تیم ملی می توانست و باید بهتر از این بازی می کرد. فارغ از بحث های کارشناسی که فضای خاص خود را می طلبد نکته ای دیگر پیرامون این دیدار سخت به چشم آمد که گفت و گو در خصوص آن ضروری است.

همانگونه که از قبل پیش بینی می شد صحنه جام جهانی پر از حاشیه های ریز و درشت است. گاهی در حاشیه این رقابت ها حوادثی رخ می دهد که حتی اصل ماجرا (مسابقه ورزشی ) را به سایه می برد. آنهایی که در کشورهای میزبان جام جهانی بوده اند به خوبی می دانند در ایام این رقابت ها در حاشیه ورزشگاه ها و روی سکو ها چه می گذرد. بسیاری از افراد با استفاده از این فرصت با انواع اقسام ترفندها خود را به رخ دیگران و تصاویر تلویزیونی می کشند.

هر کس به طریقی سعی می کند تا به نوعی به چشم بیاید. اگر چه به دلایل امنیتی اجازه سوء استفاده سیاسی از گروه های سیاسی تا حدود زیادی گرفته شده و پلیس در این باره به شدت برخورد می کند اما در سایر زمینه ها که به اصطلاح سلیقه شخصی است کمترین برخورد ممکن به چشم می آید.

همین فرصت کافی است تا در کنار بسیاری از افراد که بدون گرایش خاصی فقط به خودنمایی شخصی مشغولند عده ای کار را به سمت و سوی مورد نظر خود ببرند. این اتفاق با توجه به شرایط فرهنگی کشورهای مسلمان ابعاد خاصی در بر دارد.

به لحاظ حرفه ای در بخش ژس و تصویر گاهی شاهد ثبت لحظاتی هستیم که نمایشی بودنش کاملا مشهود است. به عبارتی گروهی عکاس و فیلمبردار برای به دست آوردن محصولی که خریدار دارد سناریویی می نویسند و آن را در ورزشگاه به نمایش می گذارند. تیکه پیوسته بر این صحنه ها ذهنیتی پدید می آورد که گویا روی همه سکوها چنین شرایطی وجود دارد.

این کارگردانان تصاویری از قبل طراحی شده را ثبت می کنند و با آن فضای رسانه را پر می کنند تا همه مردم و حتی همکارانشان درون زمین گمان کنند که چون آن را از دست داده اند از مرحله پرت هستند!

ایرانی ها در جام جهانی

اگر چه چنین طرز نگاهی در غرب خریدار دارد و امری عادی تلقی می شود اما در مجامعی که ارزش هایش چیزی دیگر است نوعی بلاتکلیفی به چشم می آید. به عنوان مثال در ایران و در پخش تلویزیونی ما با مشکلات جدی مواجه هستیم. حذف بسیاری از این صحنه های مبتذل در فرهنگ ایرانی و اسلامی گاه از سوی عده ای توهین به مخاطب فرض می شود و این در حالی است این مخاطب توجه ندارد که ارائه یک صحنه از پیش طراحی شده از سوی تصویر سازان مبتذل توهین آشکار به آنهاست.

با این مقدمه سری می زنیم پیرامون آنچه در بازی ایران و برزیل گذشت. هنوز لحظاتی از این دیدار نگذشته ما شاهد انژاس وسیع ژس های غیر متعارف از تماشاگران ایرانی بودیم. این کار با استفاده از فضای مجازی چنان به سرعت شکل گرفت که موجی بزرگ به وجود آورد. پس از آن حواس بسیاری از افراد از اصل مسابقه به دور ماند. لحظه به لحظه بر تعداد این ژس ها که در بسیاری از آنها ابتذال به چشم می آمد افزوده شد و اکنون و پس از سپری شدن یکی دو روز از بازی هنوز این امر ادامه دارد.

اگرچه در ثبت بسیاری از این تصاویر باز هم نقش افراد با سلیقه های خاص و شخصی هم به چشم می آید اما خطر نوشتن سناریوی خاص هم به شدت وجود دارد. به عبارتی عده ای با برنامه قبلی چند ایرانی را به شکلی خاص تزیین می کنند و یا از آنها می خواهند در لحظه ای که فرمان رسید حرکتی انجام دهند تا با ثبتش فضای رسانه ای را پر کنند.

امروز چه بخواهیم و چه نخواهیم فضای رسانه ای به ویژه از نوع مجازی پراست از چنین صحنه های مبتذل و ...

در این میان متولیان امر در ایران چه می کنند؟ آنها که در سال 98 با مسایل سیاسی روبرو بودند و مات شدند. در سال 2006 بر سر مقداری بودجه تعیین شده بر سر و کله هم زدند و امروز هم تنها حضور در برزیل نهایت مال و رزوهایشان است.

متولیانی که در این باره باید مسئولانه عمل کنند به خواب خرگوشی فرورفته اند و نظاره گر خودنمایی تصویر سازان مبتذل از فرهنگ ایرانی و اسلامی هستند.

ایرانی ها در جام جهانی

در ایران به بهانه همراهی با تیم ملی و یار دوازدهم شدن گروهی  از بخش مختلف(هنرمندان، مسئولان ورزش، مسئولان نهادهای دولتی و..) شال و کلاه کردند که نکند در برزیل تیم ملی تنها بماند. تا بحث مالی هم پیش آمد اسم پرطمطراق" اسپانسر" به میان آمد تا کلاه شرعی بر سر فرهنگ و اقتصاد و سیاست و ورزش ایران برود.

معلوم نیست این اسپانسر در روزهای دیگر کجاست که هنر و ورزش ایران برای زنده ماندن مجبور به استفاده همیشگی از بودجه دولتی و جیب مردم است.

امروز بزرگترین خدمت به مردم این است که با بررسی مسافرت های صورت گرفته به بهانه فرهنگ سازی و معرفی فرهنگ ایرانی در برزیل نهایی که از این موضوع سوء استفاده کرده اند به شدت مواخذه و معرفی شوند. این همه مسئولی که به اسم مقابله با ابتذال فرهنگی و معرفی فرهنگ ناب و اصیل ایرانی به برزیل رفته اند چه حرکت ماندگاری داشته اند؟ این گروه قابل توجه در مقابله با چند تصویرساز که فرهنگ ما را با تصاویر مبتذل زیر سوال بردند چه واکنشی داشتند؟

با کمال تاسف باید گفت بسیاری از این افراد نه تنها در این باره برنامه و واکنشی نداشتند بلکه خود یارمعرکه شدند. امروز در فضای مجازی ما شاهد ژست پراکنی از تصاویر مبتذل توسط گروه خبرنگاران اعزامی و نیز متولیان فرهنگی و هنرمندان هستیم که باعث تاسف است. افرادی که با بررسی منابع مالی تامین شده برای این سفرشان رد پایی از دولت و جیب مردم مشاهده می شود.

ایرانی ها در جام جهانی

مسئول بررسی و برخورد با این بلبشو کیست؟ طرف سخن ما افرادی عادی و مردمی نیستند که دست به جیب کرده اند و از ایران و سایر کشورها راهی برزیل شده اند تا در کنار این رویداد باشند. توصیه ما با آنها این است که فریب تصویرسازان مبتذل را نخورند و از فرهنگ ایرانی و اسلامیمان دفاع کنند.آیا آنها نمی دانند رسانه های غربی مترصد استفاده از لحظه ها هستند؟ چرا باید ما با بی توجهی چنین فرصتی را به آنها بدهیم؟ در این میان نوک پیکان انتقاد ما به سوی کسانی است که به اسم داشتن برنامه فرهنگی و همراهی با تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی ایران(دقت بفرمایید: جمهوری اسلامی ایران) از بودجه های دولتی استفاده کرده اند و در برزیل به جای این که نقش آفرین باشند خود در فیلم دیگران نقش بازی کردند.

در این خصوص گفتنی فراوان است اما برای رسیدن به آنچه مورد نظر ما و اغلب مردم ایران با فرهنگی شریف و اصیل است مخاطبان عزیز را به لحظه ای درنگ و تفکر پیرامون آنچه این روزها اطراف تیم ملی فوتبال در جام جهانی می گذرد فرا می خوانیم. فراموش نکنیم این رقابت ها همان طور که پیشتر هم گفتیم بهترین فرصت برای تبادل فرهنگی است. مراقب باشیم در این رقابت به جای معرفی فرهنگ غنی کشورمان و باورهای دوست داشتنی آن مغلوب مشتی صحنه ساز مبتذل نشویم. چنین شکستی بی گمان بسیار تلخ تر و تاسف بار تر از شکست ملی پوشان در یک مسابقه ورزشی است.

همچنین گفتنی است که با توجه به نامناسب بودن تصاویر منتشر شده از درج آنها در مطلب معذوریم.

حسین نصیری

بخش ورزشی تبیان