تبیان، دستیار زندگی
آیا کیهان سخنان ناطق را تحریف کرده است؟ چرا علاوه بر هاشمی و اصلاح طلبان اینبار به سراغ ناطق رفته اند؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شریعتمداری، ناطق نوری و پدیده ای به نام اخلاق


آیا کیهان سخنان ناطق را تحریف کرده است؟ چرا علاوه بر هاشمی و اصلاح طلبان اینبار به سراغ ناطق رفته اند؟
ناطق نوری و شریعتمداری

سخنان حجت الاسلام و المسلمین ناطق نوری در هفته گذشته در مجلس ختم مرحوم حاجی حیدری از پیش کسوتان انقلاب با واکنش تند و صریح حسین شریعتمداری مدیر مسوول روزنامه کیهان روبرو شد.

او با پر رنگ کردن و برجسته سازی این فراز از سخنان ناطق که گفته بود" هم‌اکنون یکی از بدبختی‌های کشور ما این است که گرفتار تندروها و بی‌ترمزها هستیم" این گونه نوشت: " این سخن که «تندروها» و «بی‌ترمزها» خطر آفرینند و می‌توانند کشور را با آسیب‌های جدی روبرو کنند، سخنی پذیرفتنی و قابل قبول است. اما، مادام که برای «تندروی» و «بی‌ترمزی» مصداق و نمونه‌ای ارائه نشود، نمی‌توان درباره آن به قضاوت نشست. " سپس مدیرمسوول کیهان  در ادامه سرمقاله خود ناطق را به عدم مرزبندی به فتنه گران 88 متهم کرد و نوشت: "دستکم این که با آنان مرزبندی مشخص ندارید، تا آنجا که جریان مورد اشاره، همه جا در رسانه‌ها و محافل و مصاحبه‌ها و اظهارنظرها جناب ناطق را در جبهه خود تعریف می‌کنند و حضرت ایشان نیز نه فقط در مقابل این ادعا کمترین عکس‌العملی نشان نمی‌دهد، بلکه با اظهارات و مواضع چند ساله - و مخصوصا چندماهه - اخیر خود، ادعای آنان را تائید نیز می‌کند!"

آن چه که ما را به نوشتن این "وجیزه" واداشت، نه تک و پاتکهای سیاسی معمول که حس برادرانه و خیرخواهانه ای است که نسبت به آن رسانه محترم داریم

نهایتا شریعتمداری نتیجه گرفت چون منظور ناطق از تندروها جریان فتنه نبوده است،پس منظور وی را می توان حدس زد و " بنابراین باید به فتنه‌گران و رسانه‌‌های زنجیره‌ای و حامیان بیرونی آنها حق داد! که نیروهای پاکباخته و متعهد نظام و حزب‌الله همیشه پا به رکاب اسلام و انقلاب را مصداق اظهارنظر جنابعالی بدانند".

اما واقعا ناطق چه گفته بود؟

تندروها متعهدین به نظامند و یا افراطی های دو جناح؟

متاسفانه به نظر می رسد مدیر مسوول کیهان و نویسنده سرمقاله سهوا و یا عمدا بخش مهمی از مقدمه سخنان حجت الاسلام و السلمین ناطق را ندیده گرفته و با حذف جملات مقدماتی سخنان ناطق نوری ، نتیجه دلبخواه و مورد علاقه کیهان را به دست آورده است.  با دقت به اصل خبر می توان دید که حجت الاسلام و المسلمین ناطق نوری با بیان اینکه آدم‌های باتقوا افراط‌گر نیستند، تصریح کرده بود: "انسان‌های با تقوا تندرو نیستند، معتدل هستند الان یکی از بدبختی‌هایی کشور ما این است که گرفتار تندروها هستیم، گرفتار بی‌ترمزها چه چپ باشد چه راست، تندروی و نامتعادل حرکت کردن به کشور ضربه می‌زند به انقلاب ضربه می‌‌زد. "

بنابراین می بینیم خطاب سخنان ناطق نوری افراطیون و تندروهای هر دو جناح سیاسی کشور هستند. تندرویهای جریان  موسوم به چپ که بحرانهای سال 88 را به وجود آورد مشخصا مد نظر ناطق بوده است و شگفتا که روزنامه کیهان از نقل این بخش سخنان حجت الاسلام ناطق سر باز زده است.

خطاب سخنان ناطق نوری افراطیون و تندروهای هر دو جناح سیاسی کشور هستند. تندرویهای جریان موسوم به چپ که بحرانهای سال 88 را به وجود آورد مشخصا مد نظر ناطق بوده است و شگفتا که روزنامه کیهان از نقل این بخش سخنان حجت الاسلام ناطق سر باز زده است.

از این منظر باید دانست که منظور از افراطی ها در نگاه آقای ناطق تندروهای هر دو جناح چپ و راست هستند که هرکدام در مقطعی منجر به رویارویی های تلخ سیاسی و قانون شکنی های عمده ای شده اند و بحران های اجتماعی و سیاسی را در کشور ما رقم زده اند. در واقع از نگاه ناطق، افراطی های هر دوجریان سیاسی عامل مشکلات فعلی کشور هستند و حدسها و گمانهای کیهان چندان واقعی نیست.

افراطیون بسیجی هستند و یا پیشی گیرندگان از سخنان و اوامر رهبر؟

بخش دیگری از تفسیر به رای نویسنده کیهان از سخنان ناطق ، مساله افراطیون و بی ترمزها است! پس از این که نویسنده با حذف و تقطیع سخنان ناطق به این نتیجه رسید که مصداق افراطیون در نگاه آقای ناطق صرفا  توده های مردم حزب الله است، در ادامه ضمن انتقاد از مطرح کردن اصلاح بی ترمزها برای نامیدن افراطیون، آن را لقب بسیجی ها دانست که در دربرابر دشمنان بعثی مقاومت و جانفشانی کرده اند. در ادامه نویسنده کیهان  با لحنی کنایه آمیز خطاب به ناطق نوشت: "حضرتعالی و بسیاری از مسئولان و صاحب‌منصبان دیگر، پست و مقام و زندگی آرام و بی‌دغدغه خود را مدیون فداکاری و پاکبازی کسانی هستید و هستیم که آنان را «تندرو» و «بی‌ترمز» می‌نامید"!!

اما با توجه و نگاهی سریع به سخنان آقای ناطق متوجه می شویم به هیچ وجه وی به دنبال طرح نام بسیجیان و حزب اللهی ها به عنوان بی ترمز و افراطی نبوده است. دقیقا بر خلاف تصویر یادداشت کیهان از سخنان ناطق، وی میزان و معیار اعتدال و دوری از افراط را پیروی از ولایت فقیه دانسته است و افزوده"  ما میزان داریم، میزان ولی فقیه است، ولی امر مسلمین است معنی ولایت فقیه نیز به صراحت بیان شده است حالا بعضی‌ها کاسه‌های داغ‌تر از آش شده‌اند ولی بدانید تندروها در زمان امیرالمومنین هم بودند و در نهایت آن‌ها خوارج شدند."

خطاب اصلی سخنان آقای ناطق افرادی است که از رهبری عبور کرده اند و حتی اوامر ایشان را نمی پذیرند و توجیهشان این است که رهبری سخنان ناگفته ای و منویات قلبی دارند که ما بر آن آگاهیم و این تفاسیر به رای خود را به نام رهبری و نظام جا می زنند. در واقع خطاب اصلی آقای ناطق به کسانی است که به نام رهبری اما  خلاف نگاه رهبری اقدام می کنند. ناطق نوری در سخنان خود با اشاره به این گروه افراطی این گونه گفته بود:" بالاخره ولی فقیه بعضی این را می‌فرمایند ولی افراطیون می‌گویند بعضی چیزها را ایشان مصلحت نمی‌دانند و باید جاده صاف‌کن شویم و می‌خواهند جلوتر از آقا حرکت کنند."

برخلاف نتیجه گیری های آقای شریعتمداری، منظور نظر حجت الاسلام ناطق از افراطی ها حزب اللهی ها و توده مردم همیشه در صحنه نبوده بلکه افراطیون دو جناح سیاسی کشور خطاب انتقاد آقای ناطق بوده اند. به علاوه منظور آقای ناطق از بی ترمزها نه بسیجیان دلاور بلکه کسانی است که با بهانه های گوناگون از رهبری نظام پیشی گرفته اند.

باید دانست که نه تنها حجت الاسلام ناطق نوری به عنوان رییس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری با این پیشی گرفتن ها  و تفسیر به رای ها و منتسب کردن برداشتهای فردی به رهبری به نام اطلاع از جلسات خصوصی و یا آگاهی از  نظر رهبری  مخالفند که خود رهبر فرزانه انقلاب نیز چند سال پیش ضمن رد تغایر مواضع ایشان در جلسات عمومی و خصوصی فرموده بودند: "اگر به دلایلی از جمله آگاه شدن دشمن، مصلحت نباشد كه سخنی بیان شود، طبعاً نه آن حرف و نه خلاف آن گفته نخواهد شد، بنابراین حرفهای بنده، همان مسائلی است كه در دیدارهای مختلف با مردم و مسئولان بیان می كنم و ایجاد این شائبه كه رهبری در جلسات خصوصی، مطلبی خلاف حرفهای عمومی خود بیان كرده است، صحیح نیست. "

پس مشاهده می کنیم برخلاف نتیجه گیری های آقای شریعتمداری، منظور نظر حجت الاسلام ناطق از افراطی ها حزب اللهی ها و توده مردم همیشه در صحنه نبوده، بلکه افراطیون دو جناح سیاسی کشور خطاب انتقاد آقای ناطق بوده اند. به علاوه منظور آقای ناطق از بی ترمزها نه بسیجیان دلاور بلکه کسانی است که با بهانه های گوناگون از رهبری نظام پیشی گرفته اند.

ناطق و آرایش سیاسی امروز ایران

به نظر می رسد شاید یکی از عوامل اصلی انتقادهایی از این جنس به ناطق نوری تغییر آرایش سیاسی و جناحی کشور است. اگر در سال 1376 حجت الاسلام ناطق نوری به عنوان نامزد مورد حمایت جریان راست آن روزگار(اصولگرای بعدی) در مقابل سیدمحمدی خاتمی به عنوان نامزد جریان چپ سابق( اصلاح طلبان آینده) ایستاد، اما در سالهای بعدی با تغییر آرایش سیاسی کشور موقعیت حجت الاسلام ناطق نیز دگرگونه شد. رییس مجالس چهارم و پنجم و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هنگامی که با اظهارات و انتقادهای احمدی نژاد در آن مناظره جنجالی روبرو شد، نتوانست فرصت پاسخگویی در صدا و سیما یابد. حجت الاسلام ناطق به عنوان منصوب رهبری به عنوان رییس بازرسی بیت رهبری در سالهای گذشته به خاطر بیان نقطه نظرات خود با بی احترامی و هتک حرمت جریانی روبرو شد که حرمت حرم امام رضا را پاس نداشتند. ضمن این که وی منتقد جدی سیاستهای اقتصادی و راهبردهای دولت نهم و دهم بود.

بر مبنای اصول اخلاقی که مبنای اصولگرایی است، می توان از مواضع آقای ناطق ناخشنود بود و از برخی همنشینیها و رویکردهای وی انتقاد کرد اما نباید با این گونه روشها برای مقابله تمسک جست

اما به نظر می رسد همانگونه که در سرمقاله کیهان به صراحت منعکس است همراهی او با آیت الله هاشمی رفسنجانی، حجت الاسلام سیدحسن خمینی و حمایت او از دکتر روحانی در انتخابات و احتمال مشارکت جدی او در انتخابات مجلس بعد مهمترین عاملی باشد که یک طیف سیاسی خاص از همین لحظه به دنبال کاهش اثرگذاری سیاسی آقای ناطق باشند.

حرف آخر

روزنامه کیهان به عنوان روزنامه ای اصولگرا و معتقد به مبانی اسلام و انقلاب شناخته می شود و مدیر مسوول آن از ابتدای انقلاب تا کنون در سنگرهای مختلف نظام خدمت کرده است.  آن چه که ما را به نوشتن این "وجیزه" واداشت، نه تک و پاتکهای سیاسی معمول که حس برادرانه و خیرخواهانه ای است که نسبت به آن رسانه محترم داریم. به نظر می رسد در نوعی خود انتقادی به رسانه های اصولگرا باید به این نکته اشاره کرد که در روزگار تنوع و تکثر منابع خبری نمی توان با حذف و تقطیعهایی این چنین کل پیام را در رسانه دگرگونه کرد و مخاطب را ساده انگاشت . بر مبنای اصول اخلاقی که مبنای اصولگرایی است،  می توان از مواضع آقای ناطق ناخشنود بود و از برخی همنشینیها و رویکردهای وی انتقاد کرد اما نباید با این گونه روشها برای مقابله تمسک جست. نه تنها اخلاق دینی بلکه اخلاق حرفه ای رسانه نیز با این گونه اقدامات تضاد دارد.

صالح زمانی

بخش سیاست تبیان