تبیان، دستیار زندگی
خود را تسلیم آفریننده خود یعنی خدا نماییم زیرا او به همه احوالات و شئونات ما آگاه است و خیر و صلاح ما را بهتر می داند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مریم خندابی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

3 راهکار مهم برای ساخته شدن یک انسان نابغه


همه ما دوست داریم در هر جایگاهی که هستیم نابغه باشیم و در زمره انسان های ممتاز جامعه قرار بگیریم زیرا یک نوع کمال محسوب می شود. ولی چرا این اتفاق خوب و مبارک برای همه ما حاصل نمی شود آماری که مرکز پژوهش های بین المللی داده است اینکه 99درصد افراد توانایی نابغه شدن را دارند اما فقط یک درصد نابغه می شوند. زیرا ناموفق ها اصول و قواعد خاص این راه را انجام نمی دهند.


عقل

انسان در زندگی بی برنامه نیست لکن این برنامه و طرح زندگی و سعادت و رشد خود را از چه طریق باید به دست آورد در این دنیا اگر بی برنامه باشیم شیطان برنامه ریز ما می شود و هدایت سکان این کشتی را بدست میگیرد.

مدیریت و برنامه ریزی امر بسیار مهمی است برنامه درست ما را به سعادت رهنمون می سازد و برنامه اشتباه ما را تا سر حد هلاکت و بدبختی پیش می برد.

در این جا 3راه در پیش داریم:

1- طبق سلیقه و میل خود راهی را انتخاب کنیم.

2- طبق خواسته های مردم برنامه خود را تنظیم کنیم.

3- خود را تسلیم آفریننده خود یعنی خدا نماییم زیرا او به همه احوالات و شئونات ما آگاه است و خیر و صلاح ما را بهتر می داند.

راه اول خطاست و راه دوم نا مطمئن و نادرست است و راه سوم صحیح ترین راه است.

طرح نابغه سازی

طرح کلی دین بهترین روش برای انسان سازی است انسان ها مانند معادنی هستند که باید کشف و سپس استخراج شوند و این امر میسر نمی شود مگر طبق برنامه و نقشه واقعی پیش برویم. همچنان که مهندسان معدن از دل زمین معادن طلا و نقره و نفت و گاز استخراج می کنند انسان ها نیز به معادنی شبیه هستند که انسان شناسان واقعی باید آنان را کشف و استعدادهای بالقوه آنان را بالفعل نمایند.

فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّینِ حَنِیفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا لَا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّینُ الْقَیِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ

روى خود را با گرایش تمام به حق به سوى این دین كن با همان سرشتى كه خدا مردم را بر آن سرشته است آفرینش خداى تغییرپذیر نیست این است همان دین پایدار ولى بیشتر مردم نمى‏دانند.(روم/30)

1- کشف انسان ،انسان که خودش را فراموش کند راهش را و رهبرش را و هدفش را گم کند تا سر حد حیوانیت تنزل می کند چون هدف اصلی خود را تنها رفاه و زندگی مادی می دانند مانند یک برده می شود که دیگر حق در او اثر نمی کند همچون گرگ می شود در دریدن روباه می شود در حیله و موش می شود در دزدی و سنگ می شود در قساوت و این انسانیت گم شده باید پیدا شود خودش را بشناسد و کشف کند.

مهمترین امانت الهی را به تو سپردم زیرا هیچ کسی قدرت و تحمل این امانت را ندارد من تو را شایسته این مقام قرار دادم. إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَیْنَ أَن یَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا ما امانت [الهى و بار تكلیف] را بر آسمانها و زمین و كوهها عرضه كردیم پس از برداشتن آن سر باز زدند و از آن هراسناك شدند و[لى] انسان آن را برداشت راستى او ستمگرى نادان بود

معرفی انسان از دیدگاه اسلام

خلیفه خدا

تو خلیفه خدا هستی خداوند در وجود تو از روحش دمیده و اگر غبار گناه و غفلت روی اصالت انسانیت و فطرت خداخواهی تو را نگیرد تجلی ذات خدای تعالی می شوی و تمام اعمال و رفتارت خداگونه می شود. وَ إِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّی جَاعِلٌ فِی الأَرْضِ خَلِیفَةً

و چون پروردگار تو به فرشتگان گفت من در زمین جانشینى خواهم گماشت.(بقره /30)

هر چه در زمین و آسمان است برای تو مسخر کردم مانند مهمانی هستی که تو را در گهواره زمین قرار دادم و همه کهکشان ها و زمین و آسمان و دریا را رام تو کردم مانند فرزندی که در خانه مرفهی زندگی می کند و تمامی امکانات را مهیا کردم تا خودت را به من نزدیک کنی.

امانت دار

مهمترین امانت الهی را به تو سپردم زیرا هیچ کسی قدرت و تحمل این امانت را ندارد من تو را شایسته این مقام قرار دادم.

إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَیْنَ أَن یَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا

ما امانت [الهى و بار تكلیف] را بر آسمانها و زمین و كوهها عرضه كردیم پس از برداشتن آن سر باز زدند و از آن هراسناك شدند و[لى] انسان آن را برداشت راستى او ستمگرى نادان بود. (احزاب/72)

از روح خودم در پیکره جسمانی تو دمیدم پاکی و طهارت و بخشش و کرامت و عزت را به تو بخشیدم تا در این راه توشه ات باشد و اگر دستت را به دستم دهی تو را بی نیاز می کنم.

وَنَفَخْتُ فِیهِ مِن رُّوحِی

از روح خود در آن دمیدم (حجر/29)

آفرینش

مهمان گرامی

تو را گرامی داشتم قامتت را استوار خلق کردم زیرا مقام تو را از همه حیوانات و خزندگان و چرندگان بالاتر است تو ب روی دو پای خودت راه می روی تا مبادا به وجودت آسیب رسد و این راست قامت بودن نیز برای تو ارزش محسوب می شود و در تمامی آسمان ها و زمین تو را گرامی داشتم و آبرویت را آبروی خودم قرار دادم تا جایی که ارزش آبروی تو را از کعبه خانه خودم بالاتر قرار دادم و فضل و برتری را به تو بخشیدم.

وَ لَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّیِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَى كَثِیرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِیلًا

و به راستى ما فرزندان آدم را گرامى داشتیم و آنان را در خشكى و دریا [بر مركبها] برنشاندیم و از چیزهاى پاكیزه به ایشان روزى دادیم و آنها را بر بسیارى از آفریده‏هاى خود برترى آشكار دادیم.(اسراء/70)

خداوند هشدار می دهد که ای انسان مبادا با این همه نعمات و چراغ ها خود را فراموش کنی گم کنی و خسارت کنی و در تجارتت سود نکنی و خود را ارزان بفروشی زیرا اگر فقط برای دنیا و زندگی مادی زندگی کردی و هدفت اشباع غرایز حیوانی بود این همه نبوغ و استعداد و آرزو را در تو به امانت نمی گذاشتم.

طرح کلی دین بهترین روش برای انسان سازی است انسان ها مانند معادنی هستند که باید کشف و سپس استخراج شوند و این امر میسر نمی شود مگر طبق برنامه و نقشه واقعی پیش برویم.همچنان که مهندسان معدن از دل زمین معادن طلا و نقره و نفت و گاز استخراج می کنند انسان ها نیز به معادنی شبیه هستند که انسان شناسان واقعی باید آنان را کشف و استعدادهای بالقوه آنان را بالفعل نمایند

مرحله دوم

استخراج معدن-استخراج انسان

حال انسان که کشف شد چگونه او را استخراج کنیم انسان باید از ظلم ها و جهل ها و خرافات و شرک ها استخراج شود. یُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّوُر(بفره/ 257)ِ

برنامه خودسازی، عبادت، تقوا باعث شکوفا سازی صفات و کمال انسانی می شود و این فردی که از همه تاریکی ها رهایی پیدا کرد را تبدیل به یک نابغه می کند همان کاری که پیامبر در دوران مکه و در زمان خفقان انجام داد.آری این یک برنامه جامع است که نوع بینش و کوشش و روش را برای فرد و جامعه با معیارهای خاص الهی معین می کند.

برنامه دین سلامتی انسان در دنیا و آخرت و حیات طیبه و عقول است هر چیز علمی و فرهنگی که به جسم و روح انسان آسیب بزند و سلامتی و حیات او را در دنیا و آخرت تهدید کند حرام می باشد و بالعکس هر آن چه که این حیات را تقویت کند و مراحل تکامل و رشد را سرعت بخشد حلال و مباح و مستحب می باشد.

شاهد مثال ما کودکان 7 یا 8 ساله که حافظ قرآنند و طبق اسناد و تست های روانشناسی بهره هوشی متوسطی هم دارند اما فقط به واسطه حفظ قرآن و رعایت بسیاری از قوانین دین جز نوابغ قرن محسوب می شوند.

کشور ایران که روزی لگدمال چکمه های آمریکا و انگلیس و دول غربی بود و نوکر حلقه به گوش آنان محسوب می شد فقط با زمزمه توحید به جایی رسید که ابر قدرت خاورمیانه لقب گرفت و همه این ها از عمل به قرآن و فرامین دین است تمامی محرمات صدمه به روح انسان میزند و مانع نابغه شدن و رشد می شود و بالعکس انجام واجبات و اطاعت از محضر خداوند مسیر بندگی و ممتاز شدن را هموار می کند. کافی است امتحان کنید.

مریم خندابی   

بخش قرآن تبیان


منبع:

درسهایی از قران – آیة الله قرائتی