تبیان، دستیار زندگی
رسانه به راحتی می توانند انچه رخ داده است را انطور که می خواهند بازنمایی کنند اتفاقی که این روزها درباره جنگ غزه می افتد
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تحریف رسانه‌ای،بی‌انصافی بزرگی است!


رسانه به راحتی می توانند انچه رخ داده است را انطور که می خواهند بازنمایی کنند اتفاقی که این روزها درباره جنگ غزه  می افتد

رسانه

رقابت رسانه ای در دنیای امروز بسیار است. قدرت رسانه ها تا حد زیادی به سرعت و نحوه انعکاس اخبار و گزارش های آنها مرتبط است. اما نکته بسیار مهمی که در رابطه با عملکرد رسانه ها وجود دارد این است که بتوانند اعتماد مخاطبان را به سمت خود جلب کنند. این اعتماد حاصل از صداقت و شرافت رسانه ای است. صداقتی که یک رسانه در نحوه بیان و انعکاس واقعیت ها دارد و اینکه بتواند با احساسات و عقاید اغلب مردم، همزادپنداری عمیقی داشته باشد به گونه ای که مخاطبان با رویارویی با این رسانه، احساس رضایت خاطر داشته باشند. اما رسانه هایی هم وجود دارند که با بهره گیری از ابزارهای متنوع، عملکردی در راستای خواسته های مردمی دارند ولی در همین حین، به گونه ای عمل می کنند تا به طور تدریجی، ذهن مخاطبانشان را به همان سمت و سویی ببرند که مورد نظرشان است. بدون اینکه چنین چیزی برای مخاطب محسوس باشد. می توان این بحث را با ذکر مثالی ادامه داد.

این روزها باز هم جنگ شدیدی میان رژیم صهیونیستی و حماس آغاز شده است به گونه ای که حملات رژیم صهیونیستی به غزه، تاکنون به کشته شدن ده ها تن، از جمله تعداد زیادی زن و کودک منجر شده است و تصاویر زیادی از این جنایات انتشار یافته اند. اما نحوه پخش اخبار مربوط به این واقعه در رسانه های مختلف، قابل توجه است که در نحوه بازگو کردن حوادث این حمله، تفاوت هایی وجود دارد. شماری از مهمترین رسانه های غربی سعی دارند واقعیت را به گونه ای دیگر نشان دهند یا از اهمیت این فاجعه انسانی بکاهند.

بی بی سی فارسی از این جنایات با عنوان درگیری اسرائیل با غزه یاد کرد و تنها به بیان پرتاب موشک به غزه و کشته شدن تعدادی از مردم بسنده کرد. یورو نیوز هم به همین صورت به پخش خبر پرداخت با این تفاوت که به بیان برخی از جزئیات بسنده کرد. نکته جالب اینجاست که در چنین شرایطی که تمامی خبرگزاریها به دنبال پوشش خبری این حادثه هستند، بی بی سی فارسی از کارشناسان مختلفی دعوت می کند تا در برنامه خبری به بررسی نحوه مرگ وبلاگ نویس ایرانی بپردازند. نه اینکه مرگ یک انسان هموطن برای ما مهم نباشد که بسیار مهم است و نهادهای مختلفی در حال پیگیری این موضوع هستند اما این یک شیطنت بزرگ رسانه ای است که کشته شدن بیش از 90 نفر در طی چند روز نادیده گرفته شود و به مرگ یک نفر این چنین اهمیت داده شود. مسلما جان انسان ها با ارزش ترین چیز است. چه یک انسان باشد و چه ده ها انسان و خصوصا وقتی کودکانی در این بین باشند.  اما به راستی، رسانه دغدغه جان انسانها را دارد یا منافع سیاسی برایش مهم تر از هر چیز است.

این اعتماد حاصل از صداقت و شرافت رسانه ای است. صداقتی که یک رسانه در نحوه بیان و انعکاس واقعیت ها دارد و اینکه بتواند با احساسات و عقاید اغلب مردم، همزادپنداری عمیقی داشته باشد به گونه ای که مخاطبان با رویارویی با این رسانه، احساس رضایت خاطر داشته باشند

واقعیت این است که پرتاب چند موشک از طریق حماس به پایتخت اسرائیل، خشم مقامات این دولت را برانگیخت و برای پاسخگویی به این اقدام، غزه را به خاک و خون کشید.

در همین حال، رژیم صهیونیستی با صدور اولتیماتومی 36 ساعته، خواستار آن شده که حماس پرتاب متقابل موشک های خود به سمت سرزمین های اشغالی را متوقف کند. «یووال استینیتز»، وزیر امور مالی این رژیم در گفت و گو با رادیو ارتش اسرائیل گفته زمان باقی مانده تا تشدید حملات این رژیم را باید بر اساس ساعت اندازه گرفت، نه روز!

این لحن سخن گفتن و انجام این اقدامات در حالی است که سازمان ملل و حقوق بشر انگار خفته اند. سازمان هایی که نسبت به ظلم به حیوانات در هر کشوری ممکن است سکوت نکنند و یا ریختن خونی در از دماغ یک انسان در کشورهای جهان سوم را در حد وقوع یک جنایت بزرگ می کنند، در چنین شرایطی سکوت پیشه می کنند تا این تفکر پررنگ تر شود که اینها هم نهادهایی نمایشی و دروغین هستند که به دنبال اهداف سیاسی استعمارگران حرکت می کنند.

رسانه

همانطور که گفته شد در میانه این کشتارها و تهدیدها، شماری از رسانه های مهم غربی با اتخاذ مسیری همسو با دولت های خود، سعی در وارونه جلوه دادن وقایع غزه دارند و در این راه به انتشار ادعاهایی متوسل می شوند که گاه حتی خنده دار به نظر می رسد.

در مهمترین نمونه از این دست،  خبرگزاری «آسوشیتدپرس» با انتشار مطلبی به معرفی آنچه «تغییر صحنه جنگ» در نبرد میان رژیم صهیونیستی و فلسطینی ها می نامید پرداخت و مدعی شد دقت موشک ها و تسلیحات این رژیم به حدی بالاست که تلفات غیرنظامی حملات اسرائیلی ها به حداقل ممکن کاهش یافته و حتی به صفر رسیده است. (1)

بنا بر ادعای این خبرگزاری، تسلیحات جدید رژیم صهیونیستی با برخورداری از قابلیت «نقطه زنی»، از چنان دقتی برخوردارند که می توانند مثلاً یک ساختمان نظامی در غزه را به گونه ای هدف قرار دهند که هیچ خسارتی متوجه ساختمان های اطراف نشود. بر این اساس، دلیل کشته شدن برخی غیرنظامیان در این حملات نیز یا سهل انگاری خود این افراد بوده و یا قرار داشتن آن ها در ساختمان های محل اقامت رهبران حماس! علاوه بر این، آسوشیتدپرس در این مطلب مدعی شده بود ارتش اسرائیل به منظور به حداقل رساندن تلفات غیرنظامی در حملات خود، به روش های گوناگونی متوسل می شود؛ از ارسال پیامک برای مردم ساکن در منطقه هدف گرفته تا انداختن بمب های صوتی جهت هراس و فرار مردم پیش از انجام حمله اصلی.(2)

علاوه بر خنده دار بودن این مدعیات، انچه می توان گفت این است که اخبار میدانی منتشر شده طی روزهای اخیر نیز در مغایرت کامل با ادعاهای این خبرگزاری قرار دارد.

سازمان هایی که نسبت به ظلم به حیوانات در هر کشوری ممکن است سکوت نکنند و یا ریختن خونی در از دماغ یک انسان در کشورهای جهان سوم را در حد وقوع یک جنایت بزرگ می کنند، در چنین شرایطی سکوت پیشه می کنند تا این تفکر پررنگ تر شود که اینها هم نهادهایی نمایشی و دروغین هستند که به دنبال اهداف سیاسی استعمارگران حرکت می کنند

در یکی از آخرین موارد، شبکه خبری «راشا تودی»، گزارش داد ارتش رژیم صهیونیستی در تلاش برای از میان بردن یک انبار تسلیحاتی متعلق به حماس، یک منزل مسکونی در نزدیکی آن را هدف قرار داده و 11 غیرنظامی، از جمله چهار کودک و نوزاد را کشته است.(3)

در این میان معلوم نیست که چرا اسرائیل سعی دارد تا ساختمانهای مربوط به مخابرات را منهدم کند. مسلما پاسخ این سوال این است که هر چه بیشتر از انتشار و پوشش خبری اقدامات وحشیانه این دولت جلوگیری شود.

به راستی انسانیت و انصاف کجا رفته است؟ رسالت بزرگ و مهم رسانه ای اینطور ایجاب می کند که وقتی جنایتی در هر نقطه از دنیا رخ می دهد و عده ای از مردم و کودکان مورد ظلم و حمله واقع می شوند، رسانه ها بلندگو و حامی افراد ستمدیده باشند. این تصور بسیار نگران کننده و یاس آور است که رسانه ها را نهادهایی منفعت طلب ببینیم که چشم هایشان را به روی حقایق می بندند و منتظر فرمان قدرت طلبانی می شوند که بودجه های هنگفتی را به آنان می دهند تا هر چه بیشتر بی عدالتی ورزند.

پی نوشت: 1،2،3 به نقل از سایت تابناک

فاطمه ناظم زاده

بخش ارتباطات تبیان