تبیان، دستیار زندگی
شبکه اجتماعی فیس بوک امروزه دامنه زیادی از مخاطبان را در کشورمان به خود جذب کرده است، این امر نگرانی هایی را درخصوص آثار مخرب احتمالی آن در برخی خانواده ها و همچنین مجامع فرهنگی ایجاد کرده است. از جمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی دغدغه هایی را در این باره
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نمایندگان درباره فیس بوک چه می‌گویند؟!


شبکه اجتماعی فیس بوک امروزه دامنه زیادی از مخاطبان را در کشورمان به خود جذب کرده است، این امر نگرانی هایی را درخصوص آثار مخرب احتمالی آن در برخی خانواده ها و همچنین مجامع فرهنگی ایجاد کرده است. از جمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی دغدغه هایی را در این باره دارند؛ اگرچه بسیاری از آنها حتی یکبار هم به فیس بوک مراجعه نکرده و برخی به نظر می رسد اطلاع چندانی از کاربرد آن ندارند. اما به هر حال در مجلس هم نظریات متفاوتی در این باره وجود دارد.

سایت اطلاع رسانی تبیان در گزارشی نظر چند تن از نمایندگان مجلس را درباره فیس بوک، دایره مخاطبانش و همچنین فیلترینگ آن جویا شده که در زیر می خوانید:

شجاعی کیاسری

شجاعی کیاسری، عضو شورای نظارت بر صداوسیما:

به هر حال فیس بوک نرم افزار و رسانه ای است که مشتری خاص خودش را پیدا کرده و در سطح بسیار وسیعی مخصوصا جوانان را به سمت خودش جذب کرده؛ البته در عین حال ممکن است محتوای سالمی هم نداشته باشد، و برای خانواده ها نگران کننده باشد.

در مورد فیلترینگ آن هم معتقدم آنچه به بنیان خانواده و باورهای اجتماعی، دینی و ملی مان صدمه بزند طبیعتا مضر است و نوعا آنها که با ما دشمنی دارند به صورت حساب شده این کارها را هدایت و حمایت می کنند. اگر اینگونه باشد حق این است که فیلتر شود.

محمد باقری، عضو هیات رییسه کمیسیون فرهنگی مجلس:

در مورد فیلتر فیس بوک و سایت های این چنینی معتقدم نباید اینطور باشد که هر سایتی بدون اینکه چیزی داشته باشد محدود و فیلتر شود. در این صورت ما عملا مردم را به خلافکاری تشویق می کنیم که از راههای دیگر و با استفاده از فیلترشکن وارد فیس بوک شوند. این چیزی نیست که فکر کنیم اگر فیلتر شود امکان دسترسی به آن وجود ندارد و کسی به دنبالش نخواهد بود و دیگر همه چیز حل شده است.

آنچه به بنیان خانواده و باورهای اجتماعی، دینی و ملی مان صدمه بزند طبیعتا مضر است و نوعا آنها که با ما دشمنی دارند به صورت حساب شده این کارها را هدایت و حمایت می کنند. اگر اینگونه باشد حق این است که فیلتر شود

البته مقابله با فساد و فحشا باید در جای خود انجام شود ولی اینطور موارد را نباید خیلی محدود کرد چرا که مردم به دنبال اطلاعات رسانی آزاد هستند و از هر راهی  شده آن را دنبال می کنند.

نظام مقدس جمهوری اسلامی و حاکمیت باید کاری کنند که اطلاع رسانی شفاف باشد. ما نباید از آگاه شدن بیشتر مردم بترسیم بلکه باید هرچقدر بتوانیم مردم را از پشت پرده ها آگاه کنیم. در این صورت مردم هم در پشتیبانی از نظام خوب عمل می کنند.

به نظر من فیس بوک و شبکه های اجتماعی خیلی نمی توانند تاثیرات مخربی داشته باشند و بیشتر کارهای سیاسی می کنند تا اجتماعی و فرهنگی.

زاهدی، رییس کمیسیون آموزش مجلس:

زاهدی

من معتقدم فیس بوک هم تاثیر منفی و هم مثبت دارد ولی به خاطر ویژگی خاصی که دارد به نظر من تاثیرات منفی آن خیلی بیشتر ار تاثیرات مثبت آن است. به خاطر اینکه فضایی ایجاد می کند که در این فضا افرادی که راحت با هم ارتباط برقرار می کنند می توانند اطلاعات رد و بدل کنند بخصوص اینکه هم از نظر اخلاقی می تواند تاثیرگذار باشد و هم می تواند فضایی برای دشمنان ما ایجاد کند که اطلاعات محرمانه یا اطلاعاتی راجع به شخصیت های کشور از این طریق به راحتی به دست آورند و بنابراین از نظر اخلاقی، امنیتی و اجتماعی برای کشورمان مفید نیست ولی از سوی دیگر به لحاظ اینکه فضایی ایجاد می کند که ارتباطاتی بین افرادی که یکدیگر را نمی شناسند ایجاد می شود خوب است. اگر بشود از این برای کارهای مثبت استفاده کرد چیز خوبی است ولی متاسفانه غالب استفاده ها از فیس بوک سوءاستفاده است.

در مورد فیلترینگ آن هم من معتقدم ما باید آنقدر فرهنگ سازی کنیم که هر کس بداند چه می خواهد. فرض کنید من هرگز به سراغ عضویت در فیس بوک نرفته ام چراکه ممکن است برای خود من هم آثار منفی داشته باشد.به نظر می رسد اگر فرهنگ سازی مناسبی صورت گیرد راحتتر می شود با اینگونه پدیده ها مقابله کرد. چرا که اگر فیلترینگ هم صورت گیرد فیلترشکن هایی هست و به راحتی می توان دسترسی داشت. در واقع اگر در مورد مضار و عواقبش برای نسل جوان اطلاع رسانی شود بهتر جواب می دهد.

تاجگردون، نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:

می دانم که فیس بوک حوزه فعالیت گسترده ای دارد. خودم هم یکبار به آن مراجعه کرده ام ولی دیدم که نمی توان ادامه دهم زیرا نیاز به وقت و علاقه زیادی دارد. به نظر می رسد میزان مخاطبان فیس بوک همچنان رو به گسترش است.

به نظر من دنیای مجازی امروز را خیلی نمی شود با فیلتر کنترل کرد. شاید محدودیتی ایجاد شود ولی در دنیای مجازی محدودیت ها قابل شکسته شدن است. کسانی که می خواهند با فیس بوک کار کنند کاری به محدودیت ها ندارند.

می دانم که فیس بوک حوزه فعالیت گسترده ای دارد. خودم هم یکبار به آن مراجعه کرده ام ولی دیدم که نمی توان ادامه دهم زیرا نیاز به وقت و علاقه زیادی دارد. به نظر می رسد میزان مخاطبان فیس بوک همچنان رو به گسترش است

به نظر من فیس بوک هم می تواند کاربرد مثبت و هم منفی داشته باشد. بالاخره ظرفیتی ساخته شده است. کلا ابزار نوین هم آثار مخرب و هم آثار مثبت دارد ولی دنیا بیشتر از آثار مثبت استفاده می کند. طبیعتا وقتی استفاده از این ابزارها گسترش می یابد مجامع فرهنگی باید حداکثر استفاده را از آن داشته باشند. درست مثل ویدئو و ماهواره. روز اولی که ویدئو به کشور آمد قاچاق بود ولی وقتی گسترش یافت دروس حوزوی، علمی، هنری و فرهنگی از ابزار ویدئو استفاده کردند تا جایی که امروز کسی خیلی به عنوان ابزار مخرب به آن نگاه نمی کند. ماهواره، فیس بوک و یوتیوب هم به همین شکل هستند. اگر در یوتیوب فلان آیه قران را جستجو کنید دهها روش قرائت قران را می بینید. در دنیا کشورهای اسلامی از این ابزار به  این شکل استفاده می کنند اما ما از این ابزار استفاده نمی کنیم تا وقتی بار منفی آن غالب شود و آنوقت دیگر دیر شده است.

سید مرتضی حسینی

حجت الاسلام سید مرتضی حسینی؛ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس

دشمن در طراحی ها و شبیخون فرهنگی به ما برنامه دارد و نباید شک کرد که این یک برنامه قوی است. یکی از این ابزارها فیس بوک است که در واقع به وسیله آن اخبار و اطلاعات دروغ یا جریان سازی و اندیشه سازی در هر حوزه ای چه اعتقادی، جه سیاسی و اقتصادی انجام می شود. ما نباید بگذاریم جوان هایمان به راحتی با این تهاجم مواجه شوند و باید تا آنجا که می توانیم، جلوی تهاجم را بگیریم و حتی اگر می شود جلوی آن را بست باید این کار را انجام دهیم. اما اگر کسانی بودند که با فیلترشکن وارد این شبکه ها شدند باید توجه داشته باشند که خوبی آنها را نمی خواهند و دلشان برای اینها و مملکت ما نسوخته است. بلکه به دنبال این هستند که ریشه این مملکت را بزنند. باید توجه داشته باشیم که فریب نخوریم.

جوان های ما هم البته کم کم دشمن شناس می شوند. در خیلی از موارد آنها ادعا داشتند اطلاع رسانی باید آزاد باشد اما چه شده که شبکه های برون مرزی ما را می بندند؟ اینها همان هایی اند که دم از حقوق بشر می زنند اما خودشان آن را رعایت نمی کنند.

امروز با اطلاع رسانی که در این زمینه صورت گرفته، طبیعتا جوان های ما خیلی آگاه شده اند و این با گذشته قابل قیاس نیست ولی نباید خام شویم چون دشمن همیشه برنامه های جدیدی دارد و ما باید هوشیار باشیم.

امیرحسین قاضی زاده؛ سخنگوی کمیسیون اجتماعی

من نه در فیس بوک صفحه دارم، نه عضوم و نه از آن بازدید می کنم. ولی وقتی سایتی فیلتر می شود از نظر قوانین جمهوری اسلامی و طبق فتوای مقام معظم رهبری، باز کردنش شبهه شرعی دارد و خلاف شرع است. مثل نگاه کردن به ماهواره هاست. مگر اینکه وظیفه شغلی انسان چنین اقتضایی کند که در مورد من اینطور نیست. بنابراین چون حرام است به آن مراجعه هم نمی کنم.

به نظر من حداقل این است که کار خلاف شرع، تیرگی اش را روز دل آدم می گذارد و برای معنویت و کمال روحانی کسانی که از آن استفاده می کنند مضر است. چون هر کار خلاف حکم خدایی، انجام عمل حرام را عادی تر می کند و این خوب نیست.

سارا کیان

بخش ارتباطات تبیان