تبیان، دستیار زندگی
تقسیم بندی گسلها فقط بر اساس هندسه و جهت جابجائی نسبی ایجاد شده در آنها صورت می­پذیرد. گسلهای راستا لغز و گسلهای شیب لغز دو تقسیم بندی کلی گسلها میباشند که در زیر تعاریف مربوط به آنها آورده می­شود.....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انواع گسل ها

در قسمت قبلی خواندیم...

تقسیم بندی گسل ها فقط بر اساس هندسه و جهت جابجایی نسبی ایجاد شده در آن ها صورت می ­پذیرد. گسل های راستا لغز و گسل های شیب لغز دو تقسیم بندی کلی گسل ها می باشند که در زیر تعاریف مربوط به آن ها آورده می­شود.

گسل های امتداد لغز:

گسل هایی که امتداد اصلی لغزش در امتداد راستای گسل باشد، گسل امتداد لغز نامیده می شوند. بر اساس جهت حرکت در امتداد راستای گسل، گسل های چپ گرد و یا راست گرد را می توان تشخیص داد. نحوه تشخیص بدین ترتیب است که اگر در یک سمت از گسل بایستیم و حرکت سمت دیگر را نظاره نماییم، اگر حرکت آن از سمت چپ به راست باشد، گسل راست گرد و در حالت برعکس چپ گرد خواهد بود. بعنوان مثال شکل زیر یک گسل امتداد لغز راست گرد را نشان می دهد.

انواع گسل ها

گسل های شیب لغز:

گسل هایی که امتداد اصلی لغزش موازی جهت شیب گسل باشد، گسل های شیب لغز نامیده می شوند. گسل های شیب لغز نرمال و معکوس بر اساس جهت حرکت دو قطعه نسبت به هم تعریف می شوند. در صورتی که نیروی وارده فشاری بوده و دو قطعه را به هم نزدیک کند، گسل شیب لغز معکوس و در صورت دو شدن دو قطعه از هم گسل شیب لغز نرمال نامیده می شود.

بر اساس حرکت های قائم دو قطعه نسبت به هم، فرا دیواره و فرو دیواره قابل تشخیص است. در زبان انگلیسی به فرا دیواره Hanging wall ( دیواره آوریز ) و به فرو دیواره Footwall اطلاق می شود. دلیل این نامگذاری برمی گردد به معدن کارانی که در معادن زیر زمینی کار می کردند. چون غالبا معادن در محل تقاطع دو قطعه قرار دارند، فرا دیواره سقف معادن را تشکیل می دهد که محل آویزان کردن چراغ ها در داخل معادن بود (Hanging wall) و فرو دیواره کف معدن یا محلی که پا بر روی آن قرار می گیرد است که به آن Footwall اطلاق می شود. در زبان فارسی از دو اصطلاح فرا دیواره و فرو دیواره برای نامگذاری استفاده می شود.

انواع گسل ها

شکل: فرا دیواره و فرو دیواره در گسل معکوس

در عمل لغزش گسل، ترکیبی از شیب لغز و راستا لغز می ­باشد که گسل مایل نامیده می شود. در شکل زیر تمام حالت های ممکن به نمایش گذاشته شده است.

انواع گسل ها


منبع : پایگاه ملی داده های علوم زمین کشور

مرکز یادگیری سایت تبیان - گردآوری و تنظیم : نوربخش