تبیان، دستیار زندگی
در شرایطی كه فوتبال ایران سال‌های سال است،‌ توفیقی در مسابقات بین‌المللی كسب نكرده و همین ناكامی‌ها باعث شده اخبار فوتبال ایران در رسانه‌های خارجی بازتاب پیدا نكند،‌ حركت غیراخلاقی و مذموم دو بازیكن پرسپولیس به سرعت به مهمترین خبر رسانه‌های غربی تبدیل شد
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حمله بی‌اخلاقی به فوتبال


در شرایطی كه فوتبال ایران سال‌های سال است،‌ توفیقی در مسابقات بین‌المللی كسب نكرده و همین ناكامی‌ها باعث شده اخبار فوتبال ایران در رسانه‌های خارجی بازتاب پیدا نكند،‌ حركت غیراخلاقی و مذموم دو بازیكن پرسپولیس به سرعت به مهمترین خبر رسانه‌های غربی تبدیل شد به طوری كه اگر اكنون در موتورهای جستجو نام فوتبال ایران را سرچ كنید، تعداد فراوانی لینك خبری درباره این اتفاق می‌بینید.
شاید چند روز پس از آن اتفاق عجیب در ورزشگاه سردار جنگل رشت،‌ تشریح آن ماجرا دیگر جذابیتی نداشته باشد اما بازخوردهایی كه این اتفاق در جامعه داشته همچنان ادامه دارد و پیش‌بینی می‌شود حداقل تا چند هفته آینده هم ادامه داشته باشد.

پرسپولیس

محمد نصرتی و شیث رضایی دو بازیكن پرسپولیس كه كاپیتان‌های این تیم هم به حساب می‌آیند،‌ كاری كرده‌اند كه به قول یكی از كارشناسان فوتبال خانواده‌ها دیگر جرات نكنند فرزندانشان از تلویزیون بازی‌های فوتبال را تماشا كنند، با این حال آن چیزی كه شاید مهمترین بازخورد این اتفاق به شمار می‌آید، رفتاری است كه رسانه‌ها در قبال آن در پیش گرفتند.

هر چند بنا به آمار غیر رسمی كه فدراسیون فوتبال خارج كرده، در دو روز 63 بار درباره آن اتفاق ناخوشایند در صدا و سیما اطلاع‌رسانی شده است و این چیزی است كه با انتقاد مسوولان ورزش و فدراسیون روبه‌رو شده است.

همین دیروز بود كه محمد عباسی وزیر ورزش و علی كفاشیان رییس فدراسیون فوتبال به انتقاد از رسانه‌ها و به ویژه صدا و سیما پرداختند و گفتند كه این مساله باعث زیر سوال رفتن تمام بازیكنان فوتبال شده است! جالب، اظهارنظر علی كفاشیان بود كه رفتار زننده دو بازیكن پرسپولیس را تنها یك "شوخی" تعبیر كرد و با انتقاد از رسانه‌ها گفت: متاسفانه رفتارهای خوب توسط رسانه‌ها نشان داده نمی‎شود اما یک رفتار بد کوچک را منعکس و بزرگ می‎کنند. او البته در ادامه مثالی هم از دیگر كشورها آورد و ادامه داد: رسانه‌های کره جنوبی اگر ورزشکاری کار خوبی انجام دهد آن را بارها نشان می‌دهند و منعکس می‎کنند اما اگر ورزشکاری کار بدی مرتکب شود آن را نشان نمی‎دهند و این تفاوت بین رسانه‌های کشور ما و آنهاست این حرکت‎ها به صورتی نیست که بیاییم و همه مسائل را سر فوتبال خراب کنیم و جا بیندازیم که تمام فوتبالیستها این شکلی هستند.

هر چند كفاشیان به عنوان نفر اول فوتبال و كسی كه باید بیشترین دغدغه فرهنگی در فوتبال را داشته باشد، چنین اظهارنظری می‌كند اما سوال اینجاست در عصری كه كوچكترین اتفاق از دید مردم و رسانه‌ها پنهان نمی‌ماند چرا رییس فدراسیون فوتبال به جای حل مساله، صورت آن را پاك می‌‌كند، آن هم در شرایطی كه رفتار زننده این دو بازیكن عفت عمومی را جریحه‌دار كرده است؟

نخستین ارزیابی‌ها به آن حركت زشت بازیكنان پرسپولیس نشان داد كه چه عوامل متعددی در رخ دادن چنین اتفاقاتی دست به دست هم داده است. یكی جامعه را متهم می‌كند كه اخلاق در آن رو به زوال است و دیگری ظرفیت پایین برخی بازیكنان را دلیل چنین اتفاق‌هایی می‌داند. برخی از كارشناسان هم پول فراوان و شهرت كاذب را ....

مقصر كیست؟

نخستین ارزیابی‌ها به آن حركت زشت بازیكنان پرسپولیس نشان داد كه چه عوامل متعددی در رخ دادن چنین اتفاقاتی دست به دست هم داده است. یكی جامعه را متهم می‌كند كه اخلاق در آن رو به زوال است و دیگری ظرفیت پایین برخی بازیكنان را دلیل چنین اتفاق‌هایی می‌داند. برخی از كارشناسان هم پول فراوان و شهرت كاذب را دلیل رواج بی‌اخلاقی‌ها در فوتبال می‌دانند. به هر حال در شرایطی كه هر روز نشانه‌های بیشتری از رواج بداخلاقی در ورزش ظهور می‌كند باید متولیان فرهنگی ورزش دست به كار شوند و جدا از برگزاری نشست‌هاس سمبولیكی كه هر ساله و با ولخرجی از كیسه بیت‌المال برگزار می‌كنند، برنامه‌های عملی‌شان را برای رواج فرهنگ در میان ورزشكاران اجرا كنند.

شیث و نصرتی

حكم فدراسیون فوتبال چیست؟

تنها 24 ساعت پس از آن اتفاق عجیب و ناخوشایند،‌ كمیته انضباطی باشگاه پرسپولیس تشكیل جلسه داد و اعلام كرد محمد نصرتی به غیر از كسر 15 درصد از قراردادش تا پایان فصل هم از حضور در میادین محروم است.

بند دیگر این حكم درباره شیث رضایی بود كه او هم به غیر از كسر 15 درصد از رقم قراردادش باید 4 جلسه محرومیت تحمل می‌كرد اما كمتر از 5 دقیقه از صدور این حكم، باشگاه پرسپولیس از رسانه‌ها خواست كه خبرشان را اصلاح كنند كه بر اساس اصلاحاتی كه انجام گرفت نصرتی تا اطلاع ثانوی و رضایی هم دو جلسه محروم شد كه شاید همین وضعیت و این اصلاحات آن هم تنها 5 دقیقه پس از صدور حكم وضعیت مدیریتی یكی از پرطرفدارترین باشگاه‌های آسیا را به خوبی نشان می‌دهد.

یك روز پس از صدور این حكم، رییس كمیته انضباطی فدراسیون فوتبال اعلام كرد كه با توجه به حكم باشگاه، ‌كمیته انضباطی حكم آسان‌تری برای این دو بازیكن در نظر می‌گیرد اما با اوج گرفتن انتقادها به عمل زشت این دو بازیكن، فدراسیون فوتبال هم موضعش را تغییر داد و حتی یكی از مدیران ارشد فدراسیون فوتبال در جمعی با حضور نمایندگان رسانه‌ها از محرومیت مادام‌العمر این دو بازیكن خاطی حرف به میان آورد و گفت كه هیچ تخفیفی حتی برای بازیكن كم حاشیه‌ای همچون محمد نصرتی قائل نخواهد شد. با این حال دوباره یك روز بعد موضع فدراسیون فوتبال عوض شد و این بار كفاشیان حرف دیگری زد: كمیته انضباطی نباید عجله كند و مسئله، علتها و سوابق بازیکنان را ببیند و مطابق با آن جریمه در نظر بگیرد. هر کسی نباید برای خودش مجازات در نظر بگیرد و این بازیکنان را زیر فشار ببرد که این امر به هیچ وجه درست نیست.

یكی از مسائلی كه در چند وقت گذشته به دغدغه مدیران ورزشی تبدیل شده مصوبه مجلس بود؛ مصوبه‌ای كه بر اساس آن دولت از هزینه كردن در ورزش حرفه‌ای منع شده بود. با این حال با رایزنی‌هایی كه انجام گرفته بود، مجلس قصد داشتند استثنایی برای فوتبال قائل شوند اما با توجه به مسائل رخ داده نظرشان تغییر کرد

تغییر نگاه به فوتبال

یكی از مسائلی كه در چند وقت گذشته به دغدغه مدیران ورزشی تبدیل شده مصوبه مجلس بود؛ مصوبه‌ای كه بر اساس آن دولت از هزینه كردن در ورزش حرفه‌ای منع شده بود. با این حال با رایزنی‌هایی كه انجام گرفته بود، ‌نمایندگان مجلس قصد داشتند استثنایی برای فوتبال قائل شوند اما یك مقام  آگاه در فدراسیون فوتبال به تبیان گفت كه با توجه به این رخداد زشت در بازی پرسپولیس برابر داماش نمایندگان مجلس هم نظرشان عوض شده و دیگر زیر بار تصویب قانون جدید به نفع فوتبال نمی‌روند. جدا از این ضربه ناگهانی به ورزش، باید سال‌های سال جامعه فوتبال تلاش كند تا بتواند دوباره اعتماد مردم و خانواده‌ها را به خود جلب كند.

فاتح حسینی

بخش ورزشی تبیان