تبیان، دستیار زندگی
شیخ الاسلام در گفت و گوی اختصاصی با تبیان: جو فعلی قاهره در اختیار مسلمان هاست؛آینده مصر بدون شک اسلامی و ضدصهیونیستی خواهد بود
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قاهره در اختیار مسلمان ها


آنچه مسلم است اینکه آینده مصر بدون شک اسلامی و ضدصهیونیستی است/مردم مصر عمیقا محاکمه مبارک و فرزندانش را خواستارند/ آنچه در مصر اتفاق می افتد برای کشورهای عرب دیگر الگو قرار می گیرد


مصر

اوضاع مصر در ماههای گذشته و به ویژه پس از پیروزی انقلاب مردمی این کشور در 25 ژانویه 2011 از این حیث حائز اهمیت بوده که تحولات این کشور سهم بسزایی در معادلات منطقه ایفا خواهد کرد؛ تا جایی که بسیاری از تحلیل گران تحرکات دیگر در کشورهای عربی و منطقه را متاثر از رخدادهای مصر می دانند.

علاوه بر این رژیم صهیونیستی، آمریکا و دیگر کشورهای اروپایی و غربی که در سالهای گذشته همواره از متحدان و حامیان حکومت مبارک در مصر بوده اند امروز با از دست دادن یکی از قدیمی ترین دوستان خود در منطقه استراتژیک خاورمیانه دچار چالش های عمیقی در منطقه شده اند.

حسین شیخ الاسلام دیپلماتی که سابقه معاونت سیاسی و عربی- آفریقایی وزارت خارجه و سفارت ایران در دمشق را داشته و اکنون مشاور سیاست خارجی رییس مجلس و دبیر کل کمیته حمایت از انتفاضه فلسطین است، چندی پیش به همراه هیاتی از جمهوری اسلامی ایران جهت شرکت در یک کنفرانس بین المللی در مصر حضور پیدا کرده بود.

او که از نزدیک شاهد تحولات این کشور بعد از انقلاب مردمی مصر بوده جو کنونی قاهره را در اختیار مسلمان ها توصیف می کند و معتقد است که آینده این کشور اسلامی و ضدصهیونیستی است خواهد بود.

مردم مصر عمیقا محاکمه مبارک و فرزندانش را خواستارند. اگر هم اکنون مبارک در قفس محاکمه می شود، این تنها مبارک نیست که محاکمه می شود بلکه تمامی سیاستهای مبارک، آمریکا، اسراییل و مستبدین عرب است که از مبارک حمایت می کردند و حالا محکوم می شود

او همچنین تلاش آمریکا برای مصادره انقلاب مردمی مصر را مورد اشاره قرار می دهد اما تاکید می کند که قدرت مردم مصر بیشتر از توطئه های آمریکا خواهد بود.

شیخ الاسلام معتقد است با توجه به الگوبرداری کشورهای عربی منطقه از مصر، انقلاب مصر به هر شکلی که به نتیجه برسد، اثر آن در آینده در دیگر کشورهای عربی و اسلامی نیز بروز و ظهور پیدا خواهد کرد.

مشروح گفت و گوی تبیان با حسین شیخ الاسلام را در پی می خوانید:

-شما در نمازجمعه مصر در میدان التحریر حضور پیدا کرده اید، ارزیابی شما از فضای این میدان و شهر قاهره بعد از پیروزی انقلاب مصر چیست؟

در نماز جمعه مصر که در میدان التحریر برگزار شد، صدها هزار نفر جمعیت اعم از مسلمان ها و لیبرال ها در این میدان حضور داشتند؛ گرچه تعداد لیبرال ها خیلی کم بود. آنچه بسیار جالب توجه بود اینکه لیبرال ها شعارهای خود و مسلمانان شعارهای خود را می دادند و مردم براساس علاقه و سلیقه خود با هر کدام همراهی می کردند، البته نهایتا شعارها اسلامی و به نفع مسلمان ها بود و جو در اختیار مسلمان ها بود. البته این تجمعات محدود به نماز جمعه نیست و مصری ها در ایام دیگر و همینطور شبها هم در میدان التحریر حضور می یابند.

شیخ الاسلام

-با توجه به مشاهداتتان از اوضاع مصر، آینده این کشور را چطور پیش بینی می کنید؟

آنچه مسلم است اینکه آینده مصر بدون شک اسلامی و ضدصهیونیستی است. به هر حال مردم مصر از صهیونیست ها و مبارک ناراحتند. علاوه بر این موضوع مهم در مصر این است که مردم عادی در صحنه هستند و انقلاب متعلق به یک عده نخبه نبوده که بگوییم آنها انقلاب را هدایت می کنند. البته تلاش هایی از سوی آمریکا برای مصادره انقلاب مردمی مصر صورت می گیرد اما به نظر من قدرت مردم مصر خیلی بیشتر از توطئه های آمریکا خواهد بود.

-آیا مردم مصر از نحوه محاکمه مبارک رضایت دارند؟

مردم مصر عمیقا محاکمه مبارک و فرزندانش را خواستارند. اگر هم اکنون مبارک در قفس محاکمه می شود، این تنها مبارک نیست که محاکمه می شود بلکه تمامی سیاستهای مبارک، آمریکا، اسراییل و مستبدین عرب است که از مبارک حمایت می کردند و حالا محکوم می شود.

-فکر می کنید انقلاب مردم مصر چه تاثیری بر سایر تحولات و جنبش های مردم منطقه خواهد داشت؟

بدون شک مصر کشوری بزرگ و فرهنگ ساز است و هر آنچه در مصر اتفاق افتاده بعدها در سایر کشورهای عربی از آن الگو برداری شده است. مثلا اخوان المسلمین ابتدا در مصر ایجاد شد و بعد در سوریه، اردن و حتی عراق شیعی احزاب مشابهی شکل گرفت. به طور مثال حزب الدعوه کپی شیعی اخوان المسلمین است.

همچنین زمانی که انقلاب ناصر در مصر اتفاق افتاد این انقلاب در سایر کشورها مثل لیبی، عراق و سوریه تاثیر داشت.

علاوه بر آن امضای پیمان کمپ دیوید و سازش نیز که در مصر اتفاق افتاد مورد تایید سایر کشورهای عربی منطقه قرار گرفت.

بنابراین آنچه در مصر اتفاق می افتد برای کشورهای عرب دیگر الگو قرار می گیرد زیرا بیش از 50% فکر، تمدن و فرهنگ اعراب امروزی را مصر تشکیل می دهد. بر همین اساس انقلاب مصر به هر شکلی که به نتیجه برسد، اثر آن رادر آینده در دیگر کشورهای عربی و اسلامی خواهید دید.

-حسنی مبارک رییس جمهور مخلوع مصر همواره از حامیان رژیم صهیونیستی بوده، مواضع مصر درباره موضوع فلسطین از زمان تحولات در این کشور به چه نحوی تغییر کرده است؟

من برای حضور در یک کنفرانس عربی – اسلامی در پشتیبانی از مقاومت فلسطین در مصر حضور یافته بودم. به اعتقاد من همین که چنین کنفرانسی در مصر تشکیل شده از نتایج پیروزی انقلاب مردم مصر است چرا که تا کنون هر کنفرانسی درباره مساله فلسطین در مصر برگزار شده مربوط به سازش بوده است.

علاوه بر این با وجود حضور لاییک ها در این کنفرانس و برخی کسانی که با ایران اختلافاتی داشتند جو به نفع ما و در دست مسلمانان بود تا جایی که دو ماده از بیانیه پایانی کنفرانس در تقدیر از مواضع جمهوری اسلامی ایران بود.

سارا کیان

بخش سیاست تبیان