تبیان، دستیار زندگی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کاهو و سکنجبین یادت نره

کاهو

فرا رسیدن فصل تابستان همیشه ما را یاد گرما و نوشیدن شربت خنک می‌اندازد، اما برای بعضی از ما تداعی‌کننده خاطره خوردن کاهو و سکنجبین‌های خانگی مادر بزرگ است که عصرهای تابستان همسایه‌ها را خبر می‌کرد و یک سفره بلند می‌گستراند و همه شاد و خرم کنار آن عصر یک روز داغ تابستانی را سپری می‌کردند.

امروز هم هرچند گرایش کودکان خانواده به خوردن انواع هله‌هوله‌ها و بستنی‌های رنگارنگ زیاد شده، اما کارشناسان توصیه می‌کنند برای رفع کم‌آبی بدن در فصل گرما، خوردن کاهو و سکنجبین بهترین گزینه است؛ به گفته متخصصان گرما باعث کم‌آبی بدن می‌شود و این حالت تبعاتی را برای فرد به همراه دارد که احساس رخوت، سستی و کم‌اشتهایی ازجمله آن‌هاست، بنابراین باید از روش‌هایی استفاده کرد که آب بدن کاهش پیدا نکند.

افراد در فصل گرما بیشتر عرق می‌کنند و بر اثر تعریق علاوه بر آب، الکترولیت‌ها را نیز دفع می‌کنند، بنابراین باید مایعاتی بنوشند تا کمبود این مواد در بدن آنان جبران شود. بهترین نوشیدنی برای رفع این کمبودها آب است، به طوری که باید روزانه به طور متوسط 8 لیوان آب نوشیده شود، البته نیاز افراد به آب برحسب وزن متفاوت است.

به گفته کارشناسان تغذیه، شربت سکنجبین و کاهو جایگزین خوبی برای آب و الکترولیت‌های از دست رفته بدن هستند.

یک کارشناس ارشد تغذیه با بیان این که سبزی‌ها در تامین آب و الکترولیت‌های مورد نیاز بدن نقش موثری دارند، می‌گوید: البته سبزی‌ها فقط شامل سبزی‌خوردن، سبزی پلو و خورشت نمی‌شود، بلکه خیار، هویج، کدو، بادمجان، کنگر، کرفس، گوجه‌فرنگی، پیاز، هویج، کدوتنبل، لوبیا سبز، نخود سبز، بامیه و تمام صیفی‌جات به جز هندوانه، خربزه و طالبی را نیز در برمی‌گیرد.

به گفته خدیجه رحمانی کارشناس ارشد تغذیه، مصرف سبزیجات و به ویژه کاهو و سکنجبین در فصل گرما برای بدن مفیدتر از خوردن غذاهای چرب و سرخ کردنی است، البته لازم است برخی سبزیجات را به صورت بخارپز یا آب‌پز استفاده کرد.

رحمانی می‌افزاید: همچنین می‌توان پس از بخارپز و آب‌پز کردن سبزی‌ها کمی روغن زیتون به آن‌ها اضافه کرد یا اگر کلسترول خون فرد بالا نباشد، می‌توان به این سبزی کمی کره یا تخم‌مرغ افزود.

وی می‌گوید: در تابستان باید از نوشیدن چای داغ خودداری کنیم، چون باعث دفع آب و الکترولیت‌ها می‌شود و تعریق بیشتر بدن را به همراه دارد.

این کارشناس تغذیه با بیان این‌ که افراد دچار تعریق زیاد، چای و مواد کافئین‌دار را در فصل گرما ننوشند، می‌افزاید: علاوه بر آب، نوشیدن انواع شربت‌های خانگی روش مناسبی برای جبران آب و الکترولیت‌های از دست رفته بدن است.

او با تاکید بر این‌ که افراد برای پیشگیری از ابتلا به چاقی ناشی از نوشیدن مایعات، لازم است نیمی از مایعات مصرفی خود را به آب اختصاص دهند، تصریح کرد: اگر بدن ما روزانه به طور متوسط به 12 لیوان مایعات نیاز داشته باشد، باید نیمی از آن را به آب اختصاص داد و نیمی دیگر را مایعاتی مانند شیر، آب‌میوه، شربت خانگی و حتی چای کم‌رنگ نوشید. همچنین سبزی و صیفی‌جات بخورید.

رحمانی با اشاره به ضرورت مصرف هر 3 وعده غذایی تاکید کرد: لازم است افراد 3 وعده اصلی غذا و 2 میان وعده را در فصل گرما استفاده کنند، بنابراین نباید هیچ‌یک از وعده‌های غذایی را حذف کرد چون این کار باعث کمبود مواد غذایی مورد نیاز بدن می‌شود.

این کارشناس ارشد تغذیه توضیح می‌دهد: افراد با حذف یک وعده غذایی، وعده‌های غذایی دیگر را بیشتر مصرف می‌کنند و همین کار باعث ابتلا به چاقی می‌شود. به عنوان مثال برخی افراد وعده صبحانه را حذف می‌کنند و شام بیشتری می‌خورند و چون مدت کوتاهی پس از صرف شام می‌خوابند چاقی در آن‌ها پدیدار می‌شود.


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: parspazhoohesh