تبیان، دستیار زندگی
مجلس خبرگان رهبری براساس اصل صد و هفت قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وظیفه انتخاب رهبر و همچنین نظارت بر عملکرد او را بر عهده دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا هاشمی باز رای اعتماد می گیرد؟


برگزاری انتخاب هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری در اجلاس روز 17 اسفند ماه سال جاری و احتمال ایجاد تغییر در ریاست این مجلس از چند هفته قبل بحث هایی را در مجامع سیاسی و رسانه ای برانگیخته؛ انتخاباتی که برخی پیش بینی می کنند به ریاست مهدوی کنی به جای هاشمی رفسنجانی در کسوت رییس مجلس خبرگان منجر شود.


هاشمی

تاریخچه و زمینه

مجلس خبرگان رهبری براساس اصل صد و هفت قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وظیفه انتخاب رهبر و همچنین نظارت بر عملکرد او را بر عهده دارد.

هر دوره مجلس خبرگان، هشت سال است و انتخاب اعضای آن با رای مستقیم مردم انجام می شود.

اولین دوره مجلس خبرگان رهبری در سال 1361 تشکیل شد و یکی از اقدامات مهم و تاریخی مجلس خبرگان در خرداد 1368اتفاق افتاد که آن هم انتخاب آیت الله خامنه ای به رهبری جمهوری اسلامی بود.

بعد از فوت آیت الله مشکینی، آیت الله هاشمی رفسنجانی در رقابت با آیت الله محمد یزدی توانست با انتخاب اعضا به ریاست مجلس خبرگان دست یابد.

جلسات عادی مجلس خبرگان دو بار در سال و معمولا یکی در شهریور ماه و دیگری در اسفند ماه برگزار خواهد شد . در پایان هر دور نشست مجلس خبرگان بیانیه ای صادر می شود و غالبا اعضا در روز دوم به دیدار رهبری می روند.

سه شنبه و چهارشنبه این هفته (18 و 17اسفند) نهمین نشست مجلس خبرگان رهبری دوره سوم برگزار می شود.

گمانه زنی ها برای انتخابات هیات رییسه مجلس خبرگان

با نزدیک شدن به زمان نهمین اجلاس مجلس خبرگان رهبری گمانه زنی هایی درباره احتمال ایجاد تغییراتی در ترکیب هیات رییسه مجلس خبرگان انجام می شود. گاهی طیف اصولگرایان تلویحا و گاهی صراحتا تغییر ریاست مجلس خبرگان و جایگزینی احتمالی آیت الله محمد رضا مهدوی کنی و بعضا آیت الله محمد تقی مصباح یزدی را پیش بینی می کنند و در مقابل برخی از چهره های نزدیک به هاشمی رفسنجانی، او را پیروز دوباره انتخابات هیات رییسه این مجلس می دانند و معتقدند که تغییر عمده‌ای در هیات رییسه مجلس خبرگان صورت نمی‌گیرد.

در دو سال اخیر و به ویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 88، برخی انتقاداتی را به هاشمی رفسنجانی به خصوص به دلیل عدم موضع گیری شفاف در قبال حوادث پس از انتخابات وارد دانسته و به همین دلیل تغییر در ریاست مجلس خبرگان را خواستارند.

این مواضع تا جایی ادامه پیدا کرده که اخباری مبنی بر نامه برخی اعضای مجلس خبرگان ‌به آیت‌الله مهدوی كنی برای كاندیداتوری ریاست خبرگان منتشر شده؛ گرچه حامیان هاشمی رفسنجانی این اخبار را  دروغ و شایعاتی بی اساس می دانند.

اولین واکنش هاشمی به انتخابات هیات رییسه خبرگان

یت الله مهدوی کنی

هاشمی رفسنجانی در اولین واکنش خود به انتخابات هیات رییسه مجلس خبرگان از طرح مباحث انحرافی در برخی محافل سیاسی و رسانه‌های خاص و حتی صداوسیما در خصوص مجلس خبرگان رهبری و انتخابات هیات رییسه آن انتقاد کرد.

او در سخنانی گفت که حتی در اجلاس دوره قبل خبرگان رهبری، ریاست خبرگان را شخصا به آیت‌الله مهدوی‌كنی پیشنهاد كردم و خود مایل به پذیرش آن نبودم و حضور در انتخابات خبرگان را رهبری معظم بر من تكلیف كردند، ولی متأسفانه برخی افراد ناآگاه یا شاید آگاه به‌گونه‌ای شانتاژ می‌كنند كه گویی این‌گونه مسوولیت‌ها برای اینجانب جاذبه‌ای دارد.اگر مسوولیتی پذیرفته می‌شود جز ادای تكلیف و دین به جامعه و انقلاب و نظام اسلامی نیست و این بار نیز برخی افراد و گروه‌های افراطی دانسته یا ندانسته شانتاژهایی می‌كنند كه احساس می‌كنم نباید تسلیم آنها و القائات آنان شد. لذا به تكلیف عمل خواهم كرد و نتیجه آن هر چه باشد تنها رضایت و خشنودی خداوند برایم مهم است.

در دو سال اخیر و به ویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 88، برخی  انتقاداتی را به هاشمی رفسنجانی به خصوص به دلیل عدم موضع گیری شفاف در قبال حوادث پس از انتخابات وارد دانسته و به همین دلیل تغییر در ریاست مجلس خبرگان را خواستارند.

رییس مجلس خبرگان به برنامه‌های شوم دشمنان برای صدمه زدن به انقلاب اسلامی اشاره کرد و اضافه کرد: این انقلاب مربوط به نسل اول و دوم آن نیست، بلكه باید سال‌های سال برای آیندگان تا رسیدن به نتیجه نهایی خود بماند و روشنگر آیندگان باشد. باید مردم را در صحنه حول محور این اصول نگه داریم و اجازه بروز و ظهور به افراد و تفكر و گروه‌های تندرو ندهیم.

او همچنین گفت: متأسفانه برخی محافل و افراد و رسانه‌های معلوم‌الحال، مباحثی را در خصوص خبرگان مطرح می‌كنند كه این‌گونه به جامعه القا كنند كه اینجانب تشنه ریاست بر جایگاه و مسند خاصی هستم. در صورتی كه به گواه تاریخ و گواهی شخصیت‌های موجود و نظام، بحمدالله هیچ‌گاه و در هیچ مقطعی به دنبال پست و مسوولیت نبوده‌ام و از قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و مبارزه تاكنون در همه مسوولیت‌ها، اعم از تامین سوخت داخل كشور، شورای انقلاب، وزارت كشور، صداوسیما، دفاع مقدس، مجلس شورای اسلامی، ریاست‌جمهوری، خبرگان و... یا از طرف امام راحل یا رهبری معظم انقلاب تكلیف و دستور مسوولیت را متوجه من كرده است یا با خواست مردم و بزرگان، با آرای مردم بوده است و در آینده نیز به عنوان یك سرباز انقلاب، همین‌گونه خواهد بود.

با تمام این مباحث نهایتا 40 رای از 80 رای خبرگان ملت در نهمین اجلاسیه، سرنوشت ریاست آینده مجلس خبرگان را تعیین خواهد کرد و نشان می دهد که آیا هاشمی رفسنجانی باز هم می تواند از خبرگان ملت رای اعتماد بگیرد؟ هر چند گمانه زنی ها زیادی وجود دارد که ریاست مجلس خبرگان را برای آیت الله مهدوی کنی تقویت می‌کند.

سارا کیان

بخش سیاست تبیان