تبیان، دستیار زندگی
گفتگو با خسرو معتضد در پشت صحنه برنامه روی دیگر تاریخ
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گفتگو با خسرو معتضد در پشت صحنه  برنامه " روی دیگر تاریخ "

رسانه ملی باید وطن دوستی را ترویج کند

معتضد

گروه سینما و تلویزیون تبیان:  اگر روزهای زوج حدود ساعت 11 شنونده رادیو ایران باشید، صدایی آشنا را می شنوید که به روایت تاریخ معاصر ایران می پردازد؛ صدای استاد خسرو معتضد.

تهیه کننده برنامه (سلیمانی) درباره اجرای خاص آقای معتضد می گوید: ایشان دارای سبک خاص خود هستند به طوری که ترجیح می دهند به تنهایی به عنوان مجری با حالت روایی و داستانی مطالب را بیان کنند که مطمئنم مخاطبان ایشان نه تنها تمام اقشار ایرانی هستند بلکه حتی فارسی زبانان خارج از ایران نیز پای این برنامه رادیویی می نشینند. ضمن اینکه  آقای معتضد علاوه بر بازگویی تاریخ 200 سال اخیر ایران می خواهند مخاطبانشان به نتایجی همچون 1- تکرار تاریخ 2- موقعیت حساس و راهبردی فلات ایران 3- دشمنان ایران 4- نقش استعمارگران و دخالت آنها در دوره های مورد بحث برسند ...

برای آشنایی بیشتر شما با این برنامه، گفتگویی با خسرو معتضد کارشناس برنامه انجام داده ایم که می خوانید:

خسرو معتضد: اگر شورایی در تلویزیون وجود داشت که سوژه هایی برای تاریخ ایران انتخاب می کرد من می توانستم 800 سوژه تاریخی به آنها ارائه دهم که مطمئنم که یک روزی این اتفاق می افتد و صدا و سیما و حتی سینمای کشورمان به سمت تاریخ ایران روی می آورد

-استاد در خصوص ضرورت ساخت برنامه های تاریخی بگویید؟!

کشور ما به دلیل قدمتش تاریخ مفصل و مبسوطی دارد. چون وقایع کشور ما در همین حال هم مرتبط با تاریخ کشورمان است از ازدواج گرفته ، آداب و سنن و دیگر موارد. بنابراین ناچاریم تاریخ کشورمان را بدانیم چون اگر ندانیم به قیمت سنگینی برایمان تمام می شود. به طور مثال اگر تاریخ و جغرافیا را خوب می دانستیم عراق نمی توانست 20 متر از مرز ایران را بگیرد و میمک را از آن خود کند. یا شوروی در دوران جنگ جهانی دوم 162 کیلومتر از خاک کشورمان را ضمیمه خاک خود کند. البته کشورهایی مثل کانادا و امریکا چون تاریخشان مرتبط با زندگی مردمشان نیست این مشکل را ندارند و در این بین رادیو و تلویزیون چون راحت ترین و از آسانترین وسیله تماس با مردم هستند می توانند روحیه وطن دوستی، علاقه به مملکت، شور کار و خدمت را در مردم ایجاد کند.

فکر می کنید با اجرای این برنامه ها  آیا توانسته اید عرق وطن دوستی را به مخاطبتان انتقال دهید  ؟

سوابق موجود نشان می دهد که خوشبختانه با توجه به اینکه 50 سال از آغاز همکاری من با رادیو و تلویزیون می گذرد ،  توانسته ام این شور و حرکت را در مردم ایجاد کنم. عکس العمل های مخالفی که نسبت به برنامه تلویزیونی من در داخل و خارج از کشور نشان داده می شود ناشی از تاثیرگذاری این ارائه خدمت می باشد و من از این بابت خوشحالم زیرا که اگر این برنامه ها تاثیر گذار نبود این همه واکنش ایجاد نمی کرد.

معتضد

به نظر شما کجای تاریخ ایران جذابیت بیشتری دارد ؟!

 همه جای تاریخ ایران جذاب است. جذاب بودن این نیست که فقط جنبه مثبت داشته باشد بلکه جنبه منفی داشتن هم جزو جذابیت است اگر شورایی در تلویزیون وجود داشت که سوژه هایی برای تاریخ ایران انتخاب می کرد من می توانستم 800 سوژه تاریخی به آنها ارائه دهم که مطمئنم که یک روزی این اتفاق می افتد و صدا و سیما حتی  سینمای کشورمان  به سمت تاریخ ایران روی می اورد. تاریخ ایران فرازها و فرودها دارد، پیروزی دارد، کشتار، مرگ، بدبختی، ناامیدی، یاس همه اینها تنوع انگیز است و اگر مردم به تاریخ ایران آشنایی داشته باشند به هر خفتی تن در نخواهند داد زیرا که حمله اسکندر و مغول به ایران، پیروزی امویان و عباسیان در ایران، جنگهای ایران و عثمان و سوریه، همه اینها عبرت آمیز است. و مهمتر اینکه ایران مثل مرغ ققنوسی سوخته و دوباره زنده می شود. ما وقتی تاریخ ایران را نمی گوییم علیه تاریخ ایران کسان دیگری سخن می گویند و مهاجرت ، از ایران گریزی و بی اعتنایی به این آب و خاک یک امر بدیهی می شود.در حالی که کسی که ایران را بشناسد و دوستش داشته باشد هیچ وقت حاضر به مهاجرت نمی شود . چند بار برای خودم این فرصت پیش آمده که به خارج حتی به طور دائم بروم اما چون ایران را دوست دارم و همه وجودم به ایران تعلق دارد این کار را نتوانسته ام انجام دهم. وقتی اسم ایران می آید بغض گلویم را می گیرد. و این از نقاط ضعف من کارشناس برنامه های تاریخی است. وقتی شرح بدبختی ایران را می گویم اشک در چشمانم حلقه می زند حتی صدایم در برنامه می گیرد، همه اینها چیزی نیست که به آدم تزریق شود وجود دارد، در حال حاضر هم باید مردم را تشویق به عشق وطن کنیم چون اگر این کار را انجام ندهیم گسستگی ، شومونیزم (وطن پرستی منطقه ای) به وجود می آید و تمام اقوام که در ایران هستند بدنبال قوم گرایی خاص خودشان می روند بنابراین دولت و  صدا و سیما وظیفه دارند که ایران دوستی را تشویق کنند. معتقدم ملی گرایی و وطن پرستی هنر است چطور می شود وطن را دوست نداشت .  این خرافات است که بعضی ها دم از آن می زنند . مجسم کنید فقط خوزستان در جنگ هشت ساله از ایران جدا می شد چه فاجعه ای به وجود می آمد. ما هنوز که هنوز است سرافکنده جدا شدن قفقاز از ایران هستیم.

شما نگاه خاصی نسبت به تاریخ و تارخ سازان دارید عده ای هم این نگاه شما را بر نمی تابند دلیل این اصرار شما چیست؟!

اگر ما وطن پرستی را در جامعه ترویج کنیم دیگران هم  ایران دوستی را واجب می دانند تا جایی که در ایران سرمایه گذاری می کنند. شاید باورتان نشود ایرانیهای مقیم خارج از کشور 700 میلیارد دلار در ایران سرمایه دارند ما اگر 200 میلیارد این ها را جذب کنیم و آنها را  به سرمایه گذاری در ایران علاقمند کنیم این به نفع ایران است.  و متاسفم  برای کسانی که برای  لوس بازی و خودشیرینی از تاریخ ایران و وطن بد می گویند . معتقدم تاریخ ایران نسبت به سایر کشورهای دیگر درخشانتر و متعالی تر است . این مطلب را کسی که  اکثر تاریخ کشورهای دنیا را مطالعه کرده است می گوید:"  تاریخ ایران ما متمدانه تر، انسان دوستانه تر و با تفاهم است ".

به نظر شما کدام قسمت تاریخ تا به امروز گفته نشده و برای آن برنامه سازی صورت نگرفته است؟! 

دوره های اول پیش از ماد، دوره های مبهمی است چون کسی از آنها حرف نزده است. اقوام غیر آریایی که در ایران بوده است مثل مانا، کاسی ها، کادوسی ها و ... بسیاری از اقوامی که در ایران دولت شهر داشتند همچنین دوره مادها که شناخته شده نیستند بعد از اسلام هم سلسله هایی وجود دارند که ما نمی شناسیم همچون طاهریان، سلسله های کرد و سرزمین بخارا و دوره های بعد از حمله مغول که بایستی روی آنها تحقیق کرد"...


گفتگو : زهره زمانی

عکس : ابوذر ابراهیم