تبیان، دستیار زندگی
این گروه تحقیق بسیار جامعی بر روی تومورها، علائم آن ها، دلایل ایجاد آن و روش های پیشگیری انجام داده اند که خلاصه ای از اطلاعاتی که در این زمینه جمع آوری نموده اند به شرح زیر می باشد: تومور مغزی‌ عبارت‌ است‌ از رشد یك‌ توده‌ غیرطبیعی‌ در مغز كه‌ امكان‌ دار
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سارا قیصری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایده های برگزیده زیست هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (2)

هفتمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. همچون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده : بررسی تومور و انواع آن

نام ارائه دهنده: کیمیا مینوفر - زهرا تاج بخش

زمینه و نوع پروژه: زیست - تحقیقاتی

درجه سختی: متوسط

ایده های برگزیده زیست هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (2)

این گروه تحقیق بسیار جامعی بر روی تومورها، علائم آن ها، دلایل ایجاد آن و روش های پیشگیری انجام داده اند که خلاصه ای از اطلاعاتی که در این زمینه جمع آوری نموده اند به شرح زیر می باشد:

تومور مغزی‌ عبارت‌ است‌ از رشد یك‌ توده‌ غیرطبیعی‌ در مغز كه‌ امكان‌ دارد خوش‌خیم‌ یا بدخیم‌ باشد. توجه‌ داشته‌ باشید كه‌ یك‌ تومور خوش‌خیم‌ مغز ممكن‌ است‌ به‌ اندازه‌ یك‌ تومور بدخیم‌ ناتوانی‌ ایجاد كند، مگر اینكه‌ به‌ طور مناسب‌ تحت‌ درمان‌ قرار گیرد. بعضی‌ از تومورها از بافت‌ مغز منشأ می‌گیرند (تومورهای‌ اولیه) اما اغلب‌ تومورهای‌ مغزی‌ در اثر گسترش‌ سرطان‌های‌ سایر نقاط‌ بدن‌ به‌ خصوص‌ سرطان‌ پستان‌، ریه‌، روده‌، یا ملانوم‌ بدخیم‌ پوست‌، به‌ مغز ایجاد می‌شوند. در اثر افزایش‌ فشار داخل‌ جمجمه‌ ناشی‌ از بزرگ‌ شدن‌ تومور، علائمی به‌ وجود می‌آیند که عبارتند از :

  • سردردی‌ كه‌ با دراز كشیدن‌ بدتر می‌شود.
  • استفراغ‌ همراه‌ با تهوع‌، یا استفراغ‌ ناگهانی‌ بدون‌ تهوع‌
  • اختلال‌ بینایی‌، از جمله‌ دو تا دیدن‌ اشیاء
  • ضعف‌ در یك‌ طرف‌ بدن‌
  • عدم‌ عادل‌ بدن‌؛ گیجی‌
  • از دست‌ دادن‌ حس‌ بویایی‌
  • از دست‌ دادن‌ حافظه‌
  • تغییرات‌ شخصیتی‌
  • حملات‌ صرعی‌ و تشنجی

در صورتی‌ كه‌ تومور مغزی‌ درمان‌ نشود، آسیب‌ دایمی‌ مغز یا مرگ‌ در انتظار بیمار خواهد بود. رشد تومور به‌ خارج‌ توسط‌ استخوان‌های‌ جمجمه‌ محدود می‌شود، بنابراین‌ این‌ مغز است‌ كه‌ در اثر رشد تومور، تحت‌ فشار قرار می‌گیرد.

اگر تومور زود كشف‌ شود و به‌ سرعت‌ جراحی‌ شود یا تحت‌ اشعه‌ درمانی‌ و شیمی‌ درمانی‌ قرار گیرد، بهبود كامل‌ اغلب‌ امكان‌پذیر خواهد بود.

تشخیص تومور مغزی معمولا متضمن چند مرحله است؛ یک معاینه جسمانی و عصبی کامل می‌ تواند پزشک را به وجود تومور مغزی مظنون سازد. بسته به نتایج حاصل از این معاینه، پزشک ممکن است برای دست ‌یابی به تصاویر دقیق ‌تر از مغز یک سی‌ تی ‌اسکن یا ام. آر. آی درخواست کند.

ایده های برگزیده زیست هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (2)

ممکن است برای بررسی و مشاهده عروق خونی موجود در داخل و اطراف تومور مغزی به آرتریوگرافی(شریان ‌نگاری) مغزی نیاز باشد. به آزمون‌ هایی که سایر نقاط بدن را ارزیابی می ‌کنند، ممکن است برای جستجوی خاستگاه تومور مغزی احتیاج شود.

ناگفته نماند نمونه‌ برداری بافتی (بیوپسی) یعنی برداشتن تکه ‌ای از تومور برای بررسی میکروسکوپی، در برخی از موارد برای شناسایی نوع تومور لازم است.

به طور کلی می ‌توان تومورهای مغزی را به دو گروه اولیه و ثانویه تقسیم بندی کرد:

تومورهای اولیه آن هایی هستند که از مغز و پرده‌ های پوشاننده آن منشاء می ‌گیرند.

تومورهای ثانویه از سایر مناطق بدن مثل ریه، پستان،‌ دستگاه گوارش و... به مغز انتشار یافته ‌اند و اصطلاحاً متاستاز نامیده می ‌شوند.

از نظر شیوع، تقریباً هر دو مورد مشابه هستند و می توان گفت هر کدام نیمی از موارد را تشکیل می‌ دهند. اما در برخی آمارها شیوع متاستاز، بیشتر از گروه تومورهای اولیه است.

از نظر میزان بدخیمی می ‌توان متاستازها را تماماً بدخیم در نظر گرفت، د ر حالی که تقریباً‌ نیمی از تومورهای اولیه خوش خیم هستند.

مطالب مرتبط:

ایده های برگزیده شیمی دوره هفتم (1)

ایده های برگزیده زیست دوره هفتم (1)

ایده های برگزیده زیست دوره هفتم (3)

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان،تهیه: سارا قیصری

تنظیم: نسرین صادقی