تبیان، دستیار زندگی
از خبر روز عید فطر تا اعلام میزان زکات فطره توسط مراجع
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رمضان امسال 30 روزه می‌شود

از خبر روز عید فطر تا اعلام میزان زکات فطره توسط مراجع

فرآوری: محسن جندقی - بخش اجتماعی تبیان
عید فطر

معاون ارتباطات حوزه ای دفتر مقام معظم رهبری گفت: ماه رمضان امسال 30 روزه و سه‌شنبه عید فطر است، اما اگر هلال ماه شوال یکشنبه غروب 5 مردادماه رویت شد، یکشنبه شب به اطلاع رسانه ها و مردم عزیز ایران خواهد رسید.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مروی معاون ارتباطات حوزه ای دفتر مقام معظم رهبری صبح امروز 4 مردادماه در نشست خبری گفت: متخصصین و کارشناسان ، نظرشان بر این است که احتمال رویت هلال ماه شوال در غروب یکشنبه 29 ماه مبارک رمضان بسیار ضعیف و حتی نزدیک به صفر است و سه شنبه عید سعید فطر است.

وی افزود: با این وجود 150 گروه رصدگر وابسته به دفتر مقام معظم رهبری با تجهیزات مدرن یکشنبه غروب به رصد خواهند پرداخت که اگر هلال ماه شوال یکشنبه غروب 5 مردادماه رویت شد و برای مقام معظم رهبری اطمینان حاصل شود یکشنبه شب به اطلاع رسانه ها و مردم عزیز ایران خواهد رسید. وگرنه بر اساس تقویم ماه رمضان 30 روز است و عید فطر هم سه شنبه 6 مرداد خواهد بود.

مروی در پاسخ به این سوال که مگر از لحاظ علمی نمی شود گفت آغاز ماه رمضان و آغاز ماه شوال چه روزی است، گفت: بله از نظر علمی می توان تا صد سال آینده تولد ماه (هم روز اول ماه رمضان و ماه شوال و هر ماه دیگری) را محاسبه کرد اما بنای ما بر رویت ماه شوال است. یعنی آنچه که از نظر شرعی باید به آن عمل کرد رویت ماه شوال است. بنابراین ما رویت ماه و نه تولد ماه برایمان حجت است. حالا رویت چه می خواهد با چشم غیر مسلح باشد چه با ابزارهای مدرن استهلال می خواهد باشد.

وی در پاسخ به سوالی که ماه شعبان امسال 30 روز بود و نمی شود دو ماه قمری پشت سر هم 30 روزه باشد گفت: هیچ اشکالی ندارد که دوماه قمری پشت سر هم 30 روزه باشند.

میزان زکات فطره امسال طبق نظر اکثر مراجع، برابر با 5000 تومان معادل سه کیلوگرم گندم یا 15 هزار تومان معادل سه کیلوگرم برنج اعلام شده است که خانواده‌ها بر اساس قوت غالب خود آن را پرداخت می‌کنند

وی در مورد اختلاف اعلام هلال ماه شوال در کشورهایی که هم مرز هستند یا شب را با هم مشترک هستند گفت: اگر هلال ماه در نقطه ای دیده شود برای همه کشورهایی که حتی نیم ساعت شب را مشترک هستند قابل تعمیم است و اگر اختلافی در آن می شود خطای چشم است. برای مثال ماه رمضان چون در تابستان بوده و روز یکشنبه احتمال غبار آلود بودن هوا در بعضی مناطق زیاد است بنابراین باید در مناطق بدون غبار و شفاف به رصد ماه پرداخت و هلال در این مناطق بهتر دیده می شود. بعضی از مراجع رویت با چشم مسلح را اشکال نمی دانند ولی بعضی از مراجع دیدن با چشم غیر مسلح را کافی می دانند.

وضعیت اعلام عید فطر در دیگر کشورها

براساس اظهارات ستاره شناسان و منجمان بسیاری از کشورهای عربی جهان اسلام هلال ماه شوال را روز 27 ژوئیه (یکشنبه 5 مرداد ماه) رویت می کند و در نتیجه روز 28 ژوئیه ( 6 مرداد ماه) را به عنوان عید فطر اعلام کرده اند.

محمد شوکت عوده رئیس پروژه اسلامی رویت هلال ماه در امارات گفت: اولین روز عید فطر براساس اظهارات ستاره شناسان روز دوشنبه 28 ژوئیه خواهد بود. در بسیاری از کشورهای دنیا و همچنین کشورهای جهان اسلام، هلال ماه به علت نزدیکی با خط افق، روز یکشنبه با چشم غیر مسلح یا تلسکوپ رویت نخواهد شد.

وی افزود که هلال ماه جدید را روز یکشنبه با استفاده از تجهیزات ستاره شناسی می توان مشاهده کرد اما پذیرش آن با نظریه های مناقشه برانگیزی رو به رو است.

بخش ستاره شناسی شارجه نخستین روز ماه شوال را روز دوشنبه 28 ژوئیه (6 مرداد ماه) اعلام کرده است. ابراهیم الجروان رئیس بخش ستاره شناسی شارجه اظهار داشت که محاسبات نشان می دهد که روز یکشنبه 27 ژوئیه ماه شوال در ساعت 2:42 دقیقه بامداد تشکیل می شود.

خورشید در این روز 7:07 دقیقه عصر غروب کرده و ماه در ساعت 7:14 دقیقه عصر طلوع می کند. این امر بدان معناست که در این کشورها روز اول ماه مبارک رمضان 28 ژوئیه (6 مرداد ماه) خواهد بود.

این درحالی است که برای کشورهایی که در تاریخ ذکر شده هلال ماه رویت نشود، عید فطر روز سه شنبه 29 ژوئیه یعنی 7 مرداد ماه است. کشورهای عربی از نظر ستاره شناسان خود اولین روز ماه شوال را 28 ژوئیه می دانند.

عوده یادآور شد که هلال ماه شوال روز 27 ژوئیه در کشورهای مختلفی در سراسر دنیا رویت می شود، اما مشاهده آن در آسیای شمالی و سراسر اروپا و کانادا غیر ممکن خواهد بود و علت آن است که ماه در این مناطق پیش از خورشید طلوع می کند.

وی افزود: در استرالیا، آفریقای شمالی و مرکزی و اکثر کشورهای ایالات متحده رویت هلال ماه در روز یکشنبه از نظر مشاهده با چشم و یا تجهیزات ستاره شناسی میسر نیست. در کشورهای آمریکای مرکزی و آفریقای جنوبی این امکان وجود دارد که ماه را روز یکشنبه رویت کنند.

وزیر دادگستری امارات متحده نیز از تشکیل کمیته رصد هلال ماه خبر داده است، این کمیته با ریاست وزیر دادگستری و معاون وی فعال شده است. جلسه این کمیته فردا یکشنبه پس از اذان مغرب تشکیل می شود. دادگاه های شرع سراسر کشور نیز دستور رصد و گزارش رصدهای خود به این کمیته را دریافت کرده اند.

حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مروی 

هیچ اشکالی ندارد که دوماه قمری پشت سر هم 30 روزه باشند

علی الشکری از دپارتمان فیزیک دانشگاه ملک فهد و عضو کمیته استهلال اظهار داشت که امکان رویت هلال ماه در روز 27 ژوئیه (یکشنبه 5 مرداد ماه) در هیچ کشوری وجود ندارد.

وی همچنین اظهار داشت که رویت هلال ماه در روز یکشنبه غیر ممکن است چرا که نور ماه تیره و تار خواهد بود و ماه 11 دقیقه پس از غروب خورشید غروب می کند.

میزان زکات فطره امسال چقدر است؟

میزان زکات فطره امسال طبق نظر اکثر مراجع، برابر با 5000 تومان معادل سه کیلوگرم گندم یا 15 هزار تومان معادل سه کیلوگرم برنج اعلام شده است که خانواده‌ها بر اساس قوت غالب خود آن را پرداخت می‌کنند.

زمان وجوب زکات فطره از غروب شب عید فطر است و مراجع تقلید تأخیر پرداخت آن را بعد از نمازعید جایز نمی‌دانند، اما اگر کسی نماز عید را نخواند، باید فطریه را تا ظهر عید پرداخت کند.(1)

ولی اگر دسترسى به فقیر ندارد، مى‌تواند مقدارى از مال خود را به نیت فطره جدا کرده و براى مستحقى که در نظر دارد یا براى هر مستحقی کنار بگذارد و باید هر وقت که آن را مى‌دهد نیت فطره کند.(ش2)

اما اگر موقعى که دادن زکات فطره واجب است، فطره را ندهد و کنار هم نگذارد، احتیاط واجب(3) آن است که بعداً بدون اینکه نیّت ادا و قضا کند(به قصد قربت) فطره را بدهد.(4)

به مناسبت در پیش بودن عید سعید فطر به میزان پرداخت زکات فطره رمضان 1435 هجری به روایت 6 مرجع تقلید اشاره می‌شود:
آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی

زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم مبلغ 4500 تومان و بر اساس قوت غالب برنج، مبلغ 15 هزار تومان اعلام شده است.

کفاره روزه غیر عمد مبلغ 1500 تومان است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ 90 هزار تومان است.

آیت‌الله محمدعلی علوی گرگانی
زکات فطره پنج هزار تومان بابت سه کیلو گندم برای هر نفر تعیین شد، ضمناً کسانی که مایل به پرداخت فطریه از برنج هستند، باید قیمت آن را ملاحظه کرده و به ازای هر نفر سه کیلو از آن را بپردازند و متوسط قیمت آن مبلغ 15 هزار تومان تعیین شده است، همچنین کفاره غیرعمد برای هر روز نیز مبلغ 1500 تومان پول نان برای فقرا تعیین شد.
آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی

مومنان مبلغ معادل سه کیلوگرم گندم یا برنج را به عنوان قوت غالب بپردازند.

آیت‌الله حسین مظاهری

مبلغ زکات فطره در سال جاری برای هر نفر چهار هزار تومان و مبلغ کفاره غیر عمد برای هر روزه، 1200 تومان تعیین می‌شود.

گفتنی است مبالغ اعلام شده، حداقل مبالغ قابل پرداخت است و پرداخت مبالغ بیشتر توسط افراد متمکن، فضیلت دارد، همچنین شایان ذکر است، مصرف زکات فطره همان مصارف زکات است، ولی پرداخت مبالغ زکات فطره و کفاره به فقرا و نیازمندان شیعه اولویت دارد.

آیت‌الله حسین نوری همدانی
زکات فطره 4900 تومان بابت سه کیلو گندم برای هر نفر تعیین شد.
آیت‌الله حسین وحید خراسانی

زکات فطره 5000 تومان بابت سه کیلو گندم برای هر نفر تعیین شد.

بر اساس این گزارش، میزان فطریه مد نظر رهبر معظم انقلاب متعاقباً از سوی دفتر ایشان اعلام می‌شود.

پی‌نوشت‌ها:

1- ر.ک: امام خمینى، سید روح‌الله، توضیح المسائل (محشى)، ج‌2، ص 180، م 2025، دفتر انتشارات اسلامى، قم، هشتم، 1424 ه ‍ ق.

2-همان، ر.ک: ذیل م 2030.

3- آیت‌الله بهجت: احتیاط مستحب آن است که بعداً قضا کند، ولى أظهر این است که زکات فطره دیگر بر او واجب نیست، ولى معصیت کرده است؛ آیات عظام گلپایگانى، تبریزى، صافى: بعداً باید بدون اینکه نیت ادا و قضا کند فطره را بدهد؛ همان، ر.ک ذیل م 2031.


منابع : فارس/ خبرانلاین

چهره رمضان در گوشه و کنار پایتخت

شق القمر ما در رمضان امسال

تحول یک ماهه مجرمان در ماه رمضان!